Seminggu sekali buang air besar lepas bersalin

Sy ni mmg jenis 2/3 hari sekali baru membuang. Tapi lepas bersalin (bersalin normal), disebabkan luka jahitan, saya jadi tak berani nak meneran buang air besar. Hal ni membuatkan sy sukar membuang air besar. Ada nasihat tak untuk saya senang membuang.

6 Balas

mmg hampir kebanyakkan ibu² selepas bersalin akan mengalami mslh buang air besar / sembelit so better suruh suami belikan ubat cair najis standby kot sembelit.. risau sembelit selepas bersalin 😁 sy pun dlm pantang jgk ni skrg bergantung pd ubat cair najis bila nk berak😁 dan bila dh mkn ubat tu jgn lupa minum air msk byk mkn buah oren n bila perut bg isyarat nk buang just go terus ke toilet jgn tahan lak nt makin keras najis tu awk jgk yg seksa 😊

salam ibu,boleh saja membuang seperti biasa tapi jangan diteran bila membuang slowly shja.klau tk nak rasa nyilu guna hos hidupkan air untuk siram bahagian punggung.supaya ai mengalir sekali semasa nak membuang.sya baru bersalin normal 3 hari,mula memang takut sebab takut luka terbuka atau sakit tp sebab xtahan boleh cuba ikut cara sy.harap membantu

Sy minum susu masa berpantang utk lawaskan buang air besar. Susu fresh milk or susu apa2 je. At least 2 hari sekali sy make sure akan membuang dan xsakit. Klo skip susu, susah nak membuang dan sakit sikit. Anyways, time membuang jgn dipaksa, just layan je. Kdng lama la nak layan tu. 😅😅😅 Xp lega lepas dpt buang air besar fuhh

Saya minum lactul. Terus keluar habis. Lepas tu selang 3 hari tak buang air lagi. Saya minum sekali lagi. Lepas tu okay da. Tak perlu ubat lagi. Sebab takut bergantung pada ubat pulak nanti.

mcm sy bersalin normal 5hri tk berak .. rase nk berak takut jahitan tu terbukak. sy just makan buah betik y masak .. pagi mkn petang tu da buang air besar, Alhamdulillah Smooth je kluar.

ubat cair najis nama ape ye? leh sy minta suami carikan kat farmasi...hospital bagi dah habis