bmi baby tak cantik

hi , nk tnya mcm mna nk naikkan berat badan anak ? sbb bmi tak cntikk , duk graph merah lagi . skrg 2 bulan berat 3.8kg n pnjang 54cm .. sy lhir anak berat 2.34kg je .. sy mix .. sy ng fm pom sbb nk cepatkan naik berat bdan .. tp skrg anak dah tak nak fm .. sy pkai susu s26 sblm ni , tukar frisolac pom ank tak nak .. tukar botol lain pom anak rject jgk .. dia nk bf je ... sy oke bf sbb sy pom xkeja .. susu pom sy rasa ckup sbb tiap 3,4 jam klau xbf msti bengkak .. tapi klau bg susu bdan , sy prsan ank kurang kcing n berak .. pstu selalu kembung perut ☹️ sy bg fm bru dia akn kentut buang angin .. tu pom kena pksa mnum fm .. dia mnum 1oz je .. sblm dia rject ni dia mnum 2.5oz ..

5 Balas

Sama dengan saya jugak. Tapi masalahnya anak saya tak nak langsung hisap botol. Mcm2 jenis botol dh beli smua dia tak nak. Dia nak bf je. Saya dua kali dh tukar susu. Tapi tukar susu pon masalahnya dia tak nak botol tu. Saya dh tak tau nak buat mcm mana . Pening kepala

7mo ago

baby 2bulan 11 hari . berat semalam sy check 4kg .. skrg sgt sgt kurg mnyusu .. bf 5 minit je pling lama .. btol mmg dia taknak dah . sy dah tukar 3 jenis susu . btol pom sma .. puting pom same .. dia taknak .

Sama dengan saya sis. 2bulan berat 3.8kg. Dia lahir 2.0kg je. Tapi beza anak saya minum okay. Cuma berat tak naik banyak. Misi pesan kerapkan bagi dia minum je. Bulan lepas jumpa pakar. Pakar cakap teruskan je macam biasa

normal baby fully bf tak berak. tapi sepatutnya kalau cukup susu, dia akan kencing banyak. kembung waktu bf tu sebab lekapan tak betul, so masuk angin ikut mulut. boleh ikhtiar vitd drops utk cuba Tambah berat anak

7mo ago

tu la .. klau ckup susu msti kncing bnyk .. tp ni dri mlm smpai pagi kering .. sy risau trus pksa bg fm .. even ank tolak fm .. dia mnum 1oz pom dah oke .. tp mmg awal awal dia werk werk .. pksa jgk bg mnum sbb nk tgk dia kncing berak elok .. sy ad tnya nurse n rmai org jgk ttg lekapan smua ckp dah btul ☹️

kalau anak nak bf, bagi je. pastikan lekapan yg betul dan cukup tidur.

Cuba pam susu bg botol.. baby minum kejap sgt ke.?

5mo ago

Doktor cakap apa ye sis bila keadaan baby mcm ni? kita yg baca pulak rasa risau. selalu baby reject susu ni bila dia x sihat la. contoh demam ke, selsema ke, berkahak ke. Doktor ada tgk tak kalau ada acid reflux ke.