nak tanya

sy nak tanya sy dah 2x keguguran.. first gugur bulan 9/19 lepas tu gugur lagi 3/3... sy nak tnya yg pernah gugur bnyak kali.. kndungan strusnya tu menjadi x @ gugur lagi.. sy tak yakin nak pregnant lagi.. sy ni period teratur je tiap bulan lepas gugur pun period ok.. kalau bersama waktu subur kebanyakknnye akn lekat terus.. berapa lama ambik masa untuk hamil lagi.. atau ada apa2 yg nk kena diamalkn ye... lepas gugur sy tak berurut pun..skrang ni susah nk cari tukang urut ni?

11 Balas

Sy 2x juga keguguran. Jarak masa 1 tahun setiap 1. Pregy kali ke-3, lekat sampai lahir. Itupun, doc bg arahan ubat Duphaston utk kuatkn rahim smpai 28weeks. Sy xgalakkan berurut jika anda seorang yg mudah lekat. Berurut lepas bersalin je dh cukup. Kalo sebelum bersalin ni, arwah mak xbg bkn apa...sb 1 org lain sentuh perut/badan kita. Kita xtau hati budi org mcm mna. Apa ayt yg dia baca semasa mengurut. Lps tu mesti akn sembang². Bila sembang² ni bnyak ayat yg downkan yg akn kita dgr. Lps tu kita xtau cerita kita akan sampai kepada siapa lps² tu. Arwah mak sy pengamal perubatan tradisional. Jd dia bnyak igtkan sy benda² mcm ni. Nk ikut atau x, terpulang individu😊. Anyway, xperlu risau jika belum tiba masanya lg utk kita dpt rezeki anak. Sy sndri pun 8 tahun menunggu. Chill ok.

4y ago

mak sy pon ckup risau sy nk pergi berurut dgn org yg dia xkenal..sudahnya xberurut pon sy gugur awal tahun ritu..nk balik kg jauh pkp..maknanya xberurut pon xpela kan....

Kawin 2014( hubby 39yo ..I 34 yo) setiap tahun miscarriage.. dah check doktor.. normal.. Azam tahun 2019..kami redha pasrah if xda rezeki.. suami pun positif.... xmerokok lagi.. kami janji hidup sihat.. I jenis Amal madu sebab slalu batuk.. masuk bulan ke 3 tahun baru.. pregnant.. itu pun I tinggalkan test kit di toilet.. hubby check, sebab hubby paksa check.. 5weeks scan da nampak heartbeat.. 12weeks baby melompat2.. sihat sgt2.. hingga melahirkan penghujung okt.. baby girl.Bygkan di umur 40an baru merasa jadi seorg ibu.. kuasa tuhan..Penting Kat sini... Sentiasa positif... Redha.. amalkan cara hidup sihat.. insylh dengan kuasa tuhan.

Sy keguguran 3kli btrut-turut .feb 2018 ogos 2018..n jan 2019..bulan 3 2019 doc amek drah utk check knp sllu miscarriage..dpt result bulan 9 2019..doc ckp xde significant result knp sllu gugur..mmg xde sbb yg trtntu..mmg kbykn cmtu..cuba jmpa pakar utk check..klu boleh husband pn kna check jgk..Alhamdulillah bulan 11 2019 sy disahkn hamil lg..n sy dh 32 mggu dh ni..inshaaAllah july 2020 nt bsalin..jgn gve up ok..keep trying n bykkn bdoa..moga Allah mudahkn..

4y ago

Btul tu..inshaaAllah..smoga dipermudhkn ye..yakinlah Allah sebaik2 perancang..

Sis cuba pergi klinik o&g, nanti doc boleh sarankan rawatan yang sesuai. Kandungan berjaya ataupun tak selepas ini semuanya bergantung pada rezeki dan ketentuan Allah. Saya gugur 4 kali dan kali 5 iaitu selepas 7tahun berkahwin barulah kandungan selamat hingga melahirkan. Apapun, sis cubalah ikhtiar dulu sebelum mencuba lagi. Semoga dipermudahkan.

Saya pernah gugur 3x dan alhamdulillah sekarang 17 minggu. Sekali saya gugur sbb blighted ovum, 2x lg bleeding n gugur...lps gugur kali ke 3, saya berurut dan org y urut cakap peranakan saya tlalu rendah tu y mudah gugur..lepas sebulan urut terus lekat dengan y ni..doakan saya ya..

4y ago

Ikutkan saya ambik masa y lama lepas gugur kali ke 2 sbb nak bg hormon n badan ok..dekat setahun bru pregnant semula tapi gugur juga y kali ke 3...lps gugur y ke 3 saya dh x tunggu lama n cari org urut n trus proceed...Alhamdulillah pregnant kali ni xde masalah bleeding ke apa..actually saya dah ada 2 ank n sblm ni xpernah gugur berulang2...mgkin faktor usia atau lain2.. Jgn putus asa ya sis

Cube bincang ngn suami.. Minta suami urut kn.. Sbb sy pnah ggur 2 kli.. Lepas tu suami yg urut kn utk naikkan semula peranakan.. Alhamdulillah.. Lepas 3 bln sangkut.. Kne mkn acid folic utk kuat kn rahim sis..

Sy sama dgn sis.. Gugur 2x lpastu cari punca rupanya sy xbole minum susu kambing nanti gugur.. Lpastu next pregnancy x amik da susu tu.. Skang tgh tggu hari nk beranak jek

4y ago

alhamdulillahh semoga semuanya selamat ye sis

Ibu2 nak... Amalkn Amoora Bidadari... Berasakn makanan sunnah... Insya Allah, sesuai tuk awek muda, y merancang hamil... Alhamdulillah, ramai y mencuba berhasil..

Memang kene mengurut selepas keguguran. Tpi kena cari bidan yg betul² boleh dipercayai dan dah ada pengalaman... nanti tukang urut tu akan angkat peranakan kita

sy prnah gugur 2x, first 2/19, second 10/19.. alhamdulillah jan 2020 sy pregnant balik.. skarang 24weeks dh..

4y ago

Terima kasih sis semua