39weeks pregnancy/16nov due date

Sy nak tanya, sekiranya doktor suggest induce dan pecahkan air ketuban, tak bahaya ke sebab belum ada bukaan langsung, doktor suruh bersalin awl sebab risau baby kurang aktif, tapi bila buat ctg, semua okay. cuma pergerakan terhad je bila waktu siang, subuh je aktif. ada pengalaman tak? sakit lebih luarbiasa atau tak? dan saya takut if terpaksa caesar sekiranya induce tak berjaya.

1 Balas

sis ade high risk pregnancy ke?? tkde dr suka2 nk induce melainkan ada risiko lain. dr ni dia fikir nk selamatkan kandungan je. sbb jenuh diorg nk kena menjawab dgn pihak atasan kalau ade fetal death atau baby meninggal dlm kandungan. mcm2 report kena buat. sy pernah anak meninggal dlm kandungan 33w. tgah pantang 3 4 org call tnya kejadiannya mcm mna. 😅 nk rehat pun tk senang. tpi dh diorg kena buat report, kita layankan jelaa.