bukaan 1 cm kena paksa bersalin

hi mommies, saya first mom, harini dah 38week2hari. semalam check dekat kk bagitahu nurse ada spotting. gerakkan baby cukup je 10 kick cuma dia tak active sangat macam sebelum sebelum ni, lepastu nurse tu terus suruh pergi lb, check jantung baby okay , bukaan baru 1 cm. doktor suggest nak induce tapi saya taknak so dorang tahan ward, untuk pantau. siapa ada pengalaman macamni ? patut ke induce atau tunggu jee bukaan jalan buka sendiri, sebab jantung baby air ketuban semua okay jee. cuma doktor bagitahu risiko takut baby stress atau meninggal dalam kandungan, tapi kick cukup 10 kick tu. #mohon_bantu_jawab

3 Balas

sy baru melahir kn 4 hr lepas..38 mingu kena beranak paksa,mula xnak tp lepas doc explain bahaya kalau baby kurang pergerakan. sy stuju utk induce,2 induce sy on..alhamdulillah beranak normal tanpa jahitan lepas push baby tu terus bidan kata Bebelit tali pusat rupa nya ptt la kurang bgerak,nsib baik jenis mak alert dgn pgerakan anak,kalau x,sy xtau jmpa ke x anak puan ni..3x belit tali pusat.

6d ago

alhamdulillah nasib ada bukaan lepas induce, selamat berpantang awak 🥹

gerakan baby kalau kurang aktif tu mmg patut risau sis. ruang dah sempit dlm perut tu sb dia makin membesar. kalau ikut 38w tu dah cukup bulan sis. mmg boleh bersalin dah tu. awak ikut je ckp doc kalau dia nk induce demi kebaikan awak dan baby

takut bb stress sbb ape ye.sis x mintak tlg doc Cuba cra tlg bukakan jln dgn jari sblm induce

1w ago

sakit tk nak minta bukakkan jlan tu?