Car seat

Sy nak tanya, car seat mcm mana ye yg sesuai utk newborn? Lepas bersalin nak balik kampung takkan nak pegang baby 3jam. Mohon pendapat mommies..thank you

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

For not yet born/below 5kg babies, i personally lebih suka infant carrier yg mcm bakul tu. But then again ikut priority & lifestyle parents sebenarnya. before making a decision, it is best to consider the pros of cons of both. 1. Infant carrier: ➕Pros: senang nk fit most asian babies yg kecik molek, mostly slim, muat in most cars, tak makan space bnyk, portable, senang nk angkat, senang nk pasang (for me), some carriers boleh attach ke stroller so this increases mobility and space saving sbb tak payah bawak stroller gabak (tp kene pastikan anak dikeluarkan dr crs setiap 45min-sejam sekali. Penggunaan crs yg lama dan di luar kenderaan meningkatkan risiko asphyxia dan SIDS) ➖Cons: tak boleh guna lama, max 10-13kg saja (bergantung kepada model dan brand), ramai parents salah pasang ke seat kereta (boleh scroll gambar group ni, mostly yg guna infant carrier memang salah pasang), tak banyak choice yg murah dari reputable brands, and ramai yg opt utk beli yg murah2 from non reputable brands and these brands do not come with user manual which makes it more difficult to troubleshoot on installation and correct usage. 👍🏼Recommended models: - cbx Shima rm399 - Joie Gemm rm480 - Mountain Buggy Infant Capsule RM550 - Maxi Cosi Citi RM600 - Joie i-Gemm rm699 - Graco Snugride with base rm799 - Maxi Cosi Cabriofix rm850 - Chicco Keyfit with base Rm980 ‼️Important note kalau nk beli infant carrier without base: make sure BERLATIH install crs dlm kereta sebelum baby lahir. Dan make sure kaedah installation adalah betul IKUT SEBIJIK2 MCM DLM MANUAL. Contoh pemasangan adalah seperti Ini: https://m.youtube.com/watch?v=anmL-syPyy4 2. Convertible : ➕Pros: Boleh guna lama (18/25/36kg) long term investment, sangat banyak choice which meets various amount of budget ➖Cons: susah nk fit baby kecil (anak i 6mo 5kg pun susah nk betul2 fit dlm crs dia yg provide infant insert nala tebal punya), mostly bulky dan berat compared to carriers, susah juga nak dpt recline degree yg sesuai dengan newborn. Kalau anak tak sesuai dgn convertible yg dah dibeli, most likely you will need to buy infant carrier pulak. 👍🏼Recommended models yg mungkin boleh muat newborn: -Joie Tilt (rf 0-18kg, ff 9-18kg) rm470 -Cosco Scenera Next (rf 0-18kg, ff 9-18kg, need top tether for FF, needs to buy additional locking clip) rm550 -Joie Steadi (rf 0-18kg, ff 9-18kg) rm699 - Graco Size4Me, Sequel, Sequence, Contender (rf 0-18kg, ff 9-29.5kg, need top tether for FF, needs to buy additional locking clip) rm899-1099 ‼️Important note kalau nk beli convertible: make sure recline angle is closest to 45deg (tapi tak boleh melebihi) in order to ensure clear airway (kalau anak belum lahir, boleh pasang di kereta dan test sebelum anak lahir). Sila refer link ini: - Recline angle for rearfacing crs: https://bit.ly/2IrKp8T - How to Manually Check Recline Angle: http://erfmission.com/manually-check-car-seat-recline-angle/ ‼️Juga perlu pastikan slot harness paling rendah adalah sama paras bahu baby atau bawah sikit (tang ni bnyk convertible yg susah nk comply). Kalau gagal fulfill semua syarat, maknanya anak u belum sesuai duduk dlm convertible. You will need to buy infant carrier instead. ‼️For convertibles yg ada belt path rendah, beware of buckle crunch: http://bit.ly/31016jX ⚠️Some useful readings:⚠️ 1. Kenapa rf lg selamat drpd ff? boleh baca sini https://bit.ly/2JSGMM3 2. CRS shopping tips: https://bit.ly/2Z1Pv1Z 3. How to fit newborn in crs: http://bit.ly/2QIuVRp

Baca lagi
3y ago

Boleh join group malaysian carseat support group di fb. Dalam tu banyak carseat expert yg boleh bantu.

VIP Member

Car seat infant carrier atau convertible sesuai utk newborn. Utk recommendations, boleh join group Child Passenger Safety Malaysia di fb. Banyak info di sana https://www.facebook.com/groups/cpsmalaysia.org/

Beli yg boleh adjust ikut umur. Smpai besar boleh guna. Byk je yg berbaloi. Koopers, royal kiddies. Klu mmpu lbih skit maxi cosi, nuna. Boleh tgk kt lazada/shopee byk murah2

try sis tgk kt kdai bby atau yg shopee..Sllu hrga rm100+ nie elok..Dan tahn lma..Mmng elok pkai carseat sb klu kmlngan nie xade kena bby sb dia duk dlm carseat..

Ada kwn pak cik sy yg kerja luar negara ,baby mat saleh diorg dh start first day lahir pakai dh car seat. Kat negara diorg klu tak pakai kena denda katanya..