BABY KECIK DARI USIA

Sy nak tanya. Ada tak you alls berpengalaman yg checkup 36minggu pastu doc cakap baby kecik?? N dia suh refer hospital? Adakah bahaya????

4 Balas

saya detect dari 33 minggu baby kecik. memang refer hospital pastu follow up kk dgn hospital. sekarang 36 weeks, minggu lepas baby just nk masuk 2 kg je. bila buat growth scan dgn buat doppler semua ok, uri ok, air ketuban ok, tak tahu punca mungkin saya pun jenis petite. saya pun ade gbs. selagi ade progress doktor cakap dia akan monitor tapi kite as ibu kena monitor lebih. bila baby dah tak de growth progress, baru doktor suruh serah diri. next week punya follow up pun doktor dah siap2 suruh bawa beg bersalin incase kena tolak ward. semoga urusan kita dipermudahkan 💞

8mo ago

Saya 26 week detect baby kecik. Start hari tu 1 liter sehari susu sy minum (farm fresh), ice cream, cheese.. Buah sayur mcm biasa. Masuk 35 week berat dh normal. Wajib supplement tambahan dari kk tu kena makan. Maintain je cmtu in syaa Allah ada progress.

sy punya saiz baby pun kecil sedikit je.. now sy dah 37w tapi usia kandungan macam 36,35w.. berat baby dah 2.6kg.. lepas tu doppler baby tinggi sedikit.. due date sy lagi 2minggu je..

bahaya jika terlampau kecil.takut bby malnutrition. jika kecil sikit je xde mslh

bb brp kg