Dilema kerjaya @ keluarga

Sy n husband sama2 bkja gov. Anak baru 1. Husbnd minta sy stop utk fokus fmly sepenuhnya. Buat masa ni sy mmg xnak stop keja. Tambah2 lagi bnyk sangat citer ttg ramai surirumah menyesal resign .yg surirumah pla giat usaha nak cari side income. Ibu2 ada pandangan @ pngalaman x? Tqsm

15 Balas

Sy bkn gov servant. Sy analisis perniagaan sykt swasta. Tp masa anak sy asyk keluar masuk hosp last year, sy decide utk resign. Entah eh lepas tu sy rasa hidup sy stress free sgt. Nikmat dia lain dari nikmat dpt shopping, spend duit, etc. And alhamdulillah semua cukup. Dulu masa kerja byk loan bank. Asyik tunggu hujung bulan je. Bila x kerja ni takde hutang. Bahagia sgt tiba2 terpregnant lg 😅. Sy rasa kebahagiaan tu dtg bkn sbb kerja atau apa2 tp sbb ikhlas. So anything u nak buat, ikhlaskan diri dulu. Rezeki ada dimana2. And back up planning kena ada. Good luck

3y ago

😍😍 tq sis.

anak sis dah besar/ masih bayi lg ? kalau dah besar akit n boleh hntar ngasuh . better sis keje . musim covid ni mmg susah skit . sy ni masa keje xsungguh2 , ade cuti sbb pkir xpelah duit ade dlm bank . tp bile dah trsempit , sakit , n dpt tau hamil trua berhnti . n kat situ bru mnyesal bnyak bnde nk kene bayar , nk kne bli . nk2 ni anak first . mmg rezei Allah bg tp bila peluang tu masih ade , baik sis guna sbaik2nya . jd xlah mnyesal m sy . kita hnya mmpu mrncangkan , yang lbih biar Allah yg tntukan . maaf andai jawapan sy kurang baik bg sis .☺️

3y ago

klu nk tmbh duit fmly,..blh la join coway..buat kt rumah ...🙂

Sy baby first juga ni.. Resign tmpt krja lama sbb dpt offer tmpt lain. Sy pn x expect sy pregnant selepas sy resign tu, bila company tu suruh buat medical check up sblm sign offer letter, bru sy tau sy masa tu pregnant 2wks, yg sedihnye company xnk kita pula bila tau sy pregnant.. Skrg sy xbekerja rasa susah sngt xde income sndri.. Gaji husband pn xcukup.. Nk cari kerja pn ssh skrg sy dah 19w 6d..sedih bila husb ckp sy tak kerja masalah besar.. Sy try cri kerja lain semua xnk ambik😞..

3y ago

klu nk cr kj..blh ja join coway... dr rmh pun blh buat... klu aktif fb,insta ...

Jgn resign puan. Bincang semula dgn suami. Saya tak tahu klu kakitangan awam boleh amik cuti tanpa gaji atau tak, tapi klu boleh mungkin puan boleh apply setahun. Saya pun suami dan keluarga mentua minta saya resign sbb klu saya terus bekerja saya Dan suami akan pjj. Saya bernasib baik bila saya luahkan kat majikan saya dia tawarkan saya utk kerja dari rumah setahun. Lagipun skrg ni kes covid tgh naik. Jadi rasa tak selamat utk hantar baby kat nursery/pengasuh.

seboleh-bolehnya jgn berhenti, kalau dapat amik cuti setgh gaji/tanpa gaji. lps semua dah ok, puan dpt bekrja semula. sebab bagi saya kalau nak behenti & lps tu nak cari pekerjaan baru bukan mudah masa ni. mcm kes saya ni, dari tahun lps saya x bekerja sebab mengandung anak sulung. itu pun demi kesihatan saya dan bayi. terpaksa saya lpskan jawatan saya memandang kerja jurutera agak lasak utk wanita mengandung.

3y ago

blh join coway klu nk tmbh duit fmly... 🙂

Sayang berhenti kalau dapat government. Sekarang lagi susah nak dapat kerja Puan. Ya, anak adalah amanah berharga. Tapi rasanya government okay lagi waktu bekerja instead of swasta yang memang susah nak balik on time or lambat sedikit. Mostly memang lewat sangat balik. Nowadays seorang je yang bekerja kadang kala banyak kekangannya. Cuba berbincang semula. Moga ada jalan penyelesaian yang terbaik.

Lebih baik jangan berhenti. Kalau ada keperluan dan tiada komitmen hutang, cubalah mohon cuti tanpa gaji setahun dahulu. Lihat sendiri kemampuan suami menanggung sepenuhnya perbelanjaan isi rumah. Bukan senang nak dpt peluang kerja gov ni. Kelak bila perbelanjaan anak2 meningkat, awak & suami akan terkesan. Buatlah solat istikharah. Semoga yg baik2 utk awak sekeluarga.

3y ago

setuju....moga ketemui jawapan nya

jgn brhenti kerja...sis apply cuti klau dpt sbulan dua...hntr ank prgi nursery...bncng dgn hsbnd sis sbaik yg mngkin..kena ada respect jika kdua2nya bkerja...sis bleh nmpk mcmana cara hsbnd suruh sis stop kerja, dn sis fkir sdalam2nya...

jgn berhenti sis......kita kerja gov byk faedah.sy 3 bln cuti tanpa gaji terasa nk beli apa2 tersekat wlupn suami mampu tanggung mkn minum dll.ada duit sendiri dan simpanan sendiri kita bebas utk belanja dn tujuan kecemasan.

Rugi resign. lain perasaan dia ada duit sendiri,kita x harap sgt duit suami.nak beli ape2 pun suami xboleh pertikai itu duit kita, yg dia bagi tu biar la dia bagi tanggungjawab dia. ✌😊😊