Surirumah

Siapa di sini yang sebelum ni ada kerjaya tapi sekarang surirumah. Macam mana nak hadapi perasaan macam risau kita akan ketinggalan ke belakang dari segi kerjaya, kewangan dan sunyi semua yang berkaitan. Apa rancangan ibu ibu yang dalam keadaan sama macam ni? Terima kasih ?

1 Balas

Saya! After anak lahir, saya decided untuk jadi stay at home mom but buat kerja freelance in designing juga. Saya dah 6 bulan tak kerja and masa awal awal tu rasa juga macam awak. Untuk hilangkan rasa negatif tu, saya cuba untuk keep updated dengan surrounding. Macam baca news, articles and cari ilmu bila ada masa lapang. Walaupun tak kerja, jangan stop untuk timba ilmu, tak kira lah online ke attend courses ke. Gain new skills. Dengan ilmu dan newly learnerd skills, mana tahu kita boleh jana duit from there? Contohnya, awak belajar menjahit, awak boleh buat small bags or small clothes untuk dijual ke? Untuk tangani rasa sunyi tu, try not to disconnect dengan kawan kawan. Boleh set up dinner date or lunch date or even breakfast dengan kawan kawan at least once a month ke. Just to get updated dengan kehidupan masing masing. Sure we have our husband tapi kita perlukan kawan kawan juga to gain new perspectives. Saya harap tips and experience saya ni dapat membantu puan. Saya pun dulu rasa macam puan juga takut jadi surirumah yang close minded. Hahahah 😂