betul ke tak elok makan Air batu ?

Sy kuat kunyah ais (Air Batu) minum sejuk selalu.. Now dah 35 Week.. Sy tolong mak meniaga.. Kadang tgah duduk2 minum and mengunyah Air batu.. ada makcik2 tgur "tak elok lah makan ais, kesian Baby" .. Mula2 S6 buat tak tahu.. Lama2 sakit telinga bila ramai dok ckp gitu.. Mcm menakutkan pulak.. Betul ke xboleh? Kenapa? Nanti Baby jadi apa? Sy tak tahu.. Sbb ni first pregnancy.. Tq

16 Balas

sy sekarang stay dgn mertua sbb suami kje jauh..sy pun suka mkn ais..pernah kantoi dgn mil yg sy mkn ais,so dy mrh sy..dy ckp nnti baby keluar senang demam/flu..i already ask my doctor pasal hal2 cmtu tp dktr ckp xde effect kat bby pun..so setiap mlm sy akn tggu mil masuk bilik,baru sy ambk ais letak dlm gelas bwk masuk bilik😂😂

4y ago

Hahaha terrbaik sis

xdk kesan apa pon sis.. saya preggy anak 1st dulu hari2 minum ais,ok je baby.. xdk kaitan baby beso,baby sakit dll.. tu semua pndpt org tua2 dulu.. Skrg byk ilmu dri Dr2 tentg kehamilan ni. Kena byk kn lg mbaca yee utk tmbh ilmu tntg kehamilan ni 😊

Saya kalau orang2 tegur x elok makan air batu tu or minum sejuk2 .. Saya pekak kan je twlinga ... Dah mmg hntu ais nak buat macam mane.. Lagi pon bila dah msuk dlm badan bukan sejuk pon... Dye dh jadi pans mcm tu.. Haishhhh

Saya dulu pun rajin minum ais, yelah time pregnant la rasa panas lain mcm. Sampai brother yg jual air kelapa tu kata x elok minum ais utk baby tp alhmdulillah skrg baby sy dh umur 4 bln so far sihat tak ada ape.

Xtahu la wak.. Mk saya pon bsingg je.. Dia kata nt kulit ank bersisik sbb kuat mnum atau mkn ais.. Tp tgok coment rmai kata ank besar la ape la.. Tpi saya bedal jgk.. Abis kita cravingg.. Mmg mkn jgk laaa

time pregant setiap hari kunyah ais batu , sampai bile ais batu sepekat kat kedai sebab jadi ketagih sangat nak mengunyah 😂 alhamdulillah baby sihat .

Allaaaa kunyah je la ais tu sis...pedulikan je laaa ckp org2….. jji awk bahagia cukup...pas bsalin t lma kna pantang ais😆😆😆

Saya masa preggy tiap2 hari duduk tepi fridge kunyah ais. Siap beli dkt luar. Alhamdulillah sihat je si kembar ni.

Mitos je.. Xda effect pn pd baby.. Kecuali klo telan mcm2 product utk cerahkan baby la apa la.. Yg tu ptt sis tkt

sy ska kunyah ais ,effect kt ank dia pon sma ska kunyah ais 😂😂 fakta ya ,klau kunyah ais kuatkn lg gigi kita 😊

4y ago

Kunyah ais dan benda2 keras dgn kadar yg kerap boleh menyebabkan gigi haus atau lebih teruk, crack. Elakkan ye. Kalau teringin sgt isap la icecube tu jgn dikunyah.