Stress MIL nk bgi mkn kt baby

sy kena tuduh sy kejam dgn baby sy sebab tak bgi mkn or minum selain susu badan. baby sy bru 5 bulan, sy ckap satu bulan lgiii nnti sy bgi la dia mkn. dh terangkn kenapa tak boleh tapi siap ckap sy zalim , kesian kt baby terliur bila tgk kita mkn2. hri tu sy ter nmpak dia nk suap bgi puding kt baby sy 😭 sy ckap elok2 jgn lgi tpi kna lecture plak dlu anak2 dia elok2 je. walaupun dia tak ckap direct kt sy dia ckap kt laki sy tpi sy msih terasa dan stress huu. sy phm dia sngt lah sayang kt cucu dia tpi sbb ni sy plak jdi overthinking bila nk bgi dia pegang baby sy kjap. kami tak duk skali pun dgn MIL. sy pun kna plak kta sy tak bgi dia jmpa cucu la. huu pernah sapa lalui mcm ni ke? mcm mna nk handle ..

48 Balas

Sekali sekala melawan ni bagus jugak. Ckp je, "mak kalau mak nak bg makan baby, mak beranak lagi sekali. Jgn nak samakan anak saya dgn anak mak. Cara mak tu cara mak la jgn nak pakai cara mak dkt anak saya. Apa apa jadi saya jugak dituduh zalim." Geram lak aku lahai, nak bodoh tu bodo sorang la mil mil tkde otak ni. Kang ckp lelebih dituduh tk respect. Penat ngandungkan 9 bulan sukahati je nak atur hidup anak org. Gerammmmm. Be strong ya mummy

6mo ago

Haha ya Allah sama la dgn situation sy dgn mil. Sy geram sgt penat bersabar sampaikan sy terlepas cakap "nanti anak mak yg baru mak bagi la makan awal" 🤣 terkejut jgk sy sendiri terlepas ayat tu. Sy geram dok push2 sy kata "kesian bby. Apala ibu ni tak bg baby makan". Ya Allah berilah kesabaran yg tinggi buat sy.

terhibur sy bca comment smua. trima kasih ye support. ❤️❤️ sy luahkan sini sbb kdang2 sy tak thu nk crita pada siapa tanpa memburukkan MIL, husband sy.. sy pernah dlm pantang melawan ckap MIL. tpi jdi gaduh besar plak husband sy dan MIL sy. lgi sy stress.. jdi sy cuba utk bertabah dengar je tpi tak ikut pun. walaupun sy share article dan explain mcm2 msih tak nk dengar. husband sy pun bnyk tolong back up sy tpi dia pun dah mlas nk gaduh dgn mak dia. dengar je..

anak sye lahir xcukup bln.. klw ikutkn edd msih 4bln xpi klw ikut birthday dh 6bln pahtu kazen sye ckp ank 6bln dh blh bgy nestum so sye pun bgylh sikit ii xpi cmpur dgn susu fm.. lpstu pi monthly baby checkpup sye bgithu nurse yng sye dh mula bgi ank nestum hbis sye kena mrh sbb sye xsptutnya ikut birthday xpi ikut edd so beerti ank msuk 8bln bru Blh bgy nestum😊 so bila nurse nk vaksin ank ke atau pantau perkembngn ank sye dia akn ikut edd bkn birthday dia

3mo ago

maaf ye, nestum x berapa bagus sebenarnya utk baby, kita nampak halus je nestum tu tp sebenarnya agak kasar, lebih baik bagi baby makan bubur nasi blender.

ni anak kita bukan anak dia. kalau saya elakkan balik jumpa mertua hahahaha lantak la pekak kan telinga. belum lagi bab jangan bagi makan ada garam gula madu. tak nak bagi kerjasama tunggu cucu besar je la baru jumpa. kejam? hm anak kita kita punya hak. masa anak baru start makan mil heboh nak suap taufufa bergula tu aku angkat anak bawak tempat lain. ingatkan dah faham. hari lain balik mil nak suap sup masin. ewahhh mmg aku tak balik

Baby Sy 27hri over feeding by mil. Sy dh ckp anak berjaga normal lepas Susu. dia Kata Anak tak puas Susu LG. ditambahnya bg 2 aunz. lepas Susu, baby muka biru menangis. kelam kabut Sy cari klinik. last masuk emergency. Dr ckp Alhamdulillah panjang umur. hmm. sejam dr tu, Sy strict . ini pun .ibu Sy tk terima Cara dia handle Anak Sy. dgn alasan dia dulu ok jer. Sy pekakkan je telinga. biarlah org NK ckp, terpaling Ada Anak ke apa

MIL sy dlu suruh sy msukkn nestum dlm cmpur susu letak dlm botol umo 1 bln dh wt cmtu..sbb xckup susu katanya...sy tny balik..doc bg ke? dy ckp xdelah..pstu cm sy kta xberani .then sy ckp kt huabad..jgn nk mengada2..dh biru mati ank tu baru tau..nk ganti dgn apa? aq yg pnat mengandung ko nk lyn kta mk ko tu..mmg xla..g blaja ilmu parenting dlu sblm ckp ngn aq..xdela ckp cmni ..tp lbh kurg la..haha sbb tgh mrh Sgt

biar jer org kata apa sis...kang anak sakit ke apa2 ke..kita yang susah...kita jugak kena kata jaga anak x reti sampai sakit..biarkan je..buat tak tahu....saya dulu kena macam tu...saya buat tak tahu jer...saya tak kasi suami bawak anak rumah in law saya kalau saya tak ada... kat rumah in law pun saya tak tinggal anak walaupun sekejap..peka jer tengok diorang buat apa or kasi apa kat anak ..senang nak tegah..

sama sangat dgn keadaan sya.ckp susu badan Sya kurng. padahal susu bsr nk pecah dah ni..Sya pernah ckp depan² KT mil.. jgn bagi MKN sembrgan KT anak saya.. masa tu BBY baru nak mkn² umur 6 bulan lebih..jgn suap smbrgan... kdng PON dia suap anak Sya puding².. jajan... KLU Sya Xde dgn anak Sya..pernah sekali mil suap tapi Sya sempat nmpk..terus tegur time tu jugak.. KLU d biar NTI suap smbrg Jee kerja nya..

takde manfaat pun bg baby mkn sbelum 6m. buat apaa nak membazir mak. zalim betul mak kat anak sendiri nk suruh keluarkan lebih duit utk dibazirkan gitu je. mak pun zalim kat anak mak sendiri kalau cucu mak sakit sebab sesuap makanan yg mak nak suap tu. anak mak elok je bg makan, tp ni bukan anak mak, ni anak sy. tak elok. dia kena susu je. dlm susu tu dah ada makanan minuman dia dh.

MIL aku pun sama , baby aku baru 3 bulan haritu dia nak bagi makan dah . aku terus bagitau suami baby x bole makan lg sebelum usia 6 bulan , suami pula sejenis yg garang . jadi kalau dia dah cakap JANGAN . maka tiadalah yg berani buat apa-apa kat anak aku , termasuk MIL 😌 syukur! suami juga perlu ambil peranan , kalau tidak nanti mak dia suka hati je buat apa kat anak kita 😌