Stress MIL nk bgi mkn kt baby

sy kena tuduh sy kejam dgn baby sy sebab tak bgi mkn or minum selain susu badan. baby sy bru 5 bulan, sy ckap satu bulan lgiii nnti sy bgi la dia mkn. dh terangkn kenapa tak boleh tapi siap ckap sy zalim , kesian kt baby terliur bila tgk kita mkn2. hri tu sy ter nmpak dia nk suap bgi puding kt baby sy 😭 sy ckap elok2 jgn lgi tpi kna lecture plak dlu anak2 dia elok2 je. walaupun dia tak ckap direct kt sy dia ckap kt laki sy tpi sy msih terasa dan stress huu. sy phm dia sngt lah sayang kt cucu dia tpi sbb ni sy plak jdi overthinking bila nk bgi dia pegang baby sy kjap. kami tak duk skali pun dgn MIL. sy pun kna plak kta sy tak bgi dia jmpa cucu la. huu pernah sapa lalui mcm ni ke? mcm mna nk handle ..

48 Balas

mujur la MIL kita ex nurse.. so dy tak laa suap bukan² ke cucu dy. tp my MIL sebolehnya nasihat suh kita fully bg susu badan je, tp dah menantu ni jenis degil sikit,🤭 time dlm pantang dh mix susu badan dan fm. malas sy nk stress² dlm pantang, awl² tu kn susu badan pun belum ada lg mana dgn ank kuning lg. maaf laa terlari topik sikit..

8mo ago

samaa.. sy pun taknak stress2.. sakit blkg lagi. husb pulak jauh. bagi je fm

susah awak org dlu2 nie.. ckp anak / menantu x nk dgr.. tp, ckp org lain dgr plk.. klau mertua awak nk bg mkn repeat je ckp 'jgn bg. bersabar ya lg 3mnggu je dia boleh mkn. buah pinggang dia dgn usus x kuat lg. setiap baby x sama,safe dkt anak mertua,belum tentu safe dkt anak saya lg,mna tau dia ada alergik itu ini'..

Ya Allah sis.. saya pun MIL jenis mindset gitu.. duk paksa2 suh bagi makan.. dia tk direct ke menantu dia.. dia pi suh anak dia lah duk suh bagi makan kt baby kami masatu.. kalau ikutkan dia tu semua benda nk bagi telan masuk dlm mulut cucu dia.. ish geram aku.. sy melawan ja tp berlembut la caranya haha

samalah dgn ank sye mse ank sye bru 4bulan mak mertua sye sibuk duk sruh bagi itu ini sye cuma pekakan telinga jer pstu dia ngadu dgn husband sye kata sye ni degil tk dgr kata dia husband sye cuma ckp mmg tk baik mak bagi makan sbb mse kecil klau sakit nanti kitaorg susah trus diam mak sye..

suami kena main peranan la backup bini. nak jadi ayah pun cetek ilmu psl anak mmg payah la. dulu lain, skrg lain. xboleh banding2 dah. dulu mak2 beranak kat rumah, skrg semua beranak kt hsptl. kn beza tu. sama juga dgn penjagaan bayi dulu dan skrg.

Mil sy pun sama, baru2 nie nak suap kuih lopes dgn goreng pisang..goreng pisang sempat baby rasa, waktu lopes sy kata xboleh.. N anak baru makan so mmg jaga garam gula baby..mil kata jgn jaga sgt garam gula nt besar jadi picky eater dh terbalik pulak.

xyh stress mom, org yg cross the border yg mom tetapkan utk anak sdri tu bkn sayangkan anak mom dah tu, tp penyebok. mcm jgk org nk cium anak kita, terutama kalau tak sihat. cium bkn tanda syg, tu nk bunuh org. kalau betul syg tgk je tak sentuh dah.

Sabar mommy… trust ur gut.. kalau org bg pendapat atau kata apa2 kita dengar dan do some research. Jgn simpan dlm hati mommy.. mommy penat tu… cuba relax cooldown… jgn stress nnt myusu anak kita juga yg stress… bykkan istighfar mommy…

brainwash husband awak. sepatotnya husband awak perlu tegas. puding manis tak elok utk buah pinggang baby awak selain tu baby boleh jadi picky eater. dan awak yg akan hadapi masalah nnt bila baby start mkn

9mo ago

sama2 awak❤️. awak ckp je ni mmg dr kkm. zaman dulu mmg semua nya boleh bg sbb info mcm ni xde dn xshare mcm zaman skrg. semoga urusan awak dipermudahkan🌻

Anak akak, so akak punya tanggungjawab and akk punya peraturan. Mil X berhak masuk campur langsung. Kalau bagi pendapat pun xleh lebih2 ni sibuk nak bagi makan anak org.. Sabar ya kak. Lepas ni cuba bincang dgn husband tentang perkara ni