Stress MIL nk bgi mkn kt baby

sy kena tuduh sy kejam dgn baby sy sebab tak bgi mkn or minum selain susu badan. baby sy bru 5 bulan, sy ckap satu bulan lgiii nnti sy bgi la dia mkn. dh terangkn kenapa tak boleh tapi siap ckap sy zalim , kesian kt baby terliur bila tgk kita mkn2. hri tu sy ter nmpak dia nk suap bgi puding kt baby sy 😭 sy ckap elok2 jgn lgi tpi kna lecture plak dlu anak2 dia elok2 je. walaupun dia tak ckap direct kt sy dia ckap kt laki sy tpi sy msih terasa dan stress huu. sy phm dia sngt lah sayang kt cucu dia tpi sbb ni sy plak jdi overthinking bila nk bgi dia pegang baby sy kjap. kami tak duk skali pun dgn MIL. sy pun kna plak kta sy tak bgi dia jmpa cucu la. huu pernah sapa lalui mcm ni ke? mcm mna nk handle ..

48 Balas

saya pon sama... tapi husband saya apa apa semua tanya saya dlu. mil saya cakap belakang jugak.. mulut bising tu tak kena ini tak kena.. tapi dia tak uruskan pon... ckp saja. nak tolong jauh sekali.. suami nak saya melahirkan dekat negeri dia. saya okey. tapi seminggu pantang dekat rumah mil. semua bt sorg2 .. tapi rehat takdak.. 5 minit sekali dtg jenguk. mmg stress gila.. dtg kacau je. saya bg tidur diaorang datang kacau. melalak tgh malam sorang pon takdatang siang baby tidur dtg kacau. stress gilaaa.. balik ja rumah sendiri.. pantang happy gila. sebab dr a to z mak saya urus kan. siap pakej baby tidur dgn dia.. serikk sgt ... hahahhaha. pastu mil saya first time anak saya mkn dia ckp mcm tu jugak. ckp mak org tua anak 4 dah besar hidup saja.. asyik dengar ckp doc itu tak boleh ini tak boleh... saya tanya dia klu anak saya sakit nak jumpa docter ke nak jumpa mak??? smpai sekarang tak berani dh.. anak saya saya yg tentukan. lawan mentua tak dosa . tapi seboleh nya kena elak. tapi saya tak boleh elak. hhahahahahahha

3mo ago

Sy puas hati yg last tu.. Orang tua2 duly banyak buat palatau. Sebab depa susah cari ilmu. Jd depa banyak palatau. Tu beza zaman dulu dan zaman sekarang.

Zaman dulu dgn skrg berbeza. Skrg info di hujung jari, research byk dah buat. Ada reason knp byk medical advise utk start solid lepas 6 bulan. Kalau org zaman dulu bg anak makan hatta lepas few weeks lahir pun kalau ada complication sbb bagi solid before 6 months dia taktau punca dan tak diwar2kan, jadi dorang taktau punca nye, takat buat assumptions je. MIL sy mcm tu juge tapi dia tak la marah2 just suka bagi nasihat tak diundang sepanjang sy berpantang kat rumah husband yg mak dia duduk sekali. Hadap sekali dua boleh tahan lagi, hari2 sepanjang confinement boleh meroyan rasanya. Sy advise try to avoid dia kot utk jaga anak and mental kita. Kalau terpaksa berdepan dgn MIL jugak, ckp doctor yg suruh based on studies bukan based on palatau. Kalau dia tak faham jugak, tahan telinga & distract buat benda lain bila dia suruh2 tu. Mcm sy buat huhu

sy dulu ank 4-5 bulan, dtg umh mil, skali fil sy suap keropok lekor n pisang goreng yg beli kt kedai.. sy pndg husband sbb da menyirap.. husband blh gelak2.. balik tu ank sy abis merah2 1 bdn.. dktr kate maybe alah dgn minyak goreng tu sbb bby kecik lg plus minyak tu da brape kali guna.. sy terus claim duit medical kt husband n mmg mengamok.. husband plak bijak, g masokkn kt group family dia n gtau sy slh kn fil.. lantak la situ.. since tu mmg xde sape berani suap ank sy ape2 atau bg pape kt ank sy smpai la nk masok ank ke 3 ni sbb derang da nmpk angin sy bila derang kacau ank sy.. sori, sy bertarung nyawa lahirkn ank.. husband pjj gan sy.. so pape jd, sy yg kene hadap.. jd, sape yg berani buat lebih kurang mmg kene sembur gan sy..

Dia mcm ni sis... Mmg kita kena hormat org tua especially mak n mak mertua kita... Tpi xsmua benda kita perlu ikut.. Diorang mak.. Kita pun mak.. Kalau diorang rasa cara diorang dh betul, kita pun berhak utk ajar anak kita ikut cara kita yg betul... Nasihat sy, masuk telinga kiri keluar telinga kanan je... Baby bukannya smua sama, anak kita kita je yg tahu.. Klo nk jaga hati n ikut 100%, klo baby kita xsesuai jadi pape kita yg nak tanggung menjaga bukan diorang.. Kalau mak mertua atau mak sis nk buat benda yg sis xselesa dekat baby, sis tegur je elok2.. Anak kita, kita ada hak.. Biarlah dia nk ckp belakang ke apa... Jadi pape kita gak yg susah.. Sabar ye sis.. Ujian kita as new mom..

Samalah, mil saya pun boleh suggestkan saya suruh bagi pisang lenyek tapi macam just amik tepi tepi dia tu je pastu suap kat baby. Masalahnya baby saya nb kot. Sebabnya ritu baby saya macam tak kenyang, and susu badan pun macam kurang tu yang dia suggest kan gitu. Pastu saya cakap kat dia, “taknak la mama takutlah kang jadi pape kang kesian je.” Pastu mil cakap “ ye doktor pun kalau tahu memang tak kasi tapi kesian baby dia lapar” pastu saya just cakap “ tak berani la mama, kang jadi apa apa pastu jumpa doktor, doktor tanya tak pepasal kantoi busuk je kat situ” pastu terus mil senyap. Masalahnya dah tahu doktor tak kasi still nak suggest camtu jugak. Tak paham aku

mungkin suami awak yg kena explain. mertua saya pun camtu awak, setiap kali nak pergi rumah dia kami rasa stress. sampai pernah husband saya sendiri malas pergi sana. nak rehat jap. biar diorang datang rumah kami pulak. jenuh juga tau bercakap, diorang memang jenis nak menang. husband saya pun ada cakap, bab makan ni takpa la pandai2 la kami jaga. pastu kami suka share info pemakanan baby dekat ws group. husband saya la kelakar, dia cakap benda karut2 korang percaya, haa ni ilmu ni baca la jugak. tapi it depends family korang la, macam family husband saya jenis gurau kasar, so memang saya suruh husband saya je cakap. saya nya sensitip.

Memang la baby 5 bulan nampak terliur tengok kita makan. Dia dah mula berexplorasi dengan dunia,.. Bertegas je sis kalau dia mula buat perbandingan zaman sis cakap je "patut la baby zaman dulu banyak kes kematian" lepastu ambik anak blah je, duduk dalam bilik. Penting ni untuk tidak ambil kisah langsung dengan apa yg bakal dia cakap. Kita faham dia sayang cucu, 5 bulan bg gula normal ka tak?? Bg benda yg perut dan usus anak tak mampu hadam lagi, normal ka tuu??? Bertegas ja.. Awal2 memang dia akan terasa atau apa, lantakkan ja, tapi bila balik buat maacam biasa, biar anak main dengan tok dia, bab makan ja bertegas lebih sikit..

sis cari artikel tentang bahaya bagi baby bawah 6 bulan makan, org dulu xmampu beli susu formula, sebab mahal.. And fmly org dulu² memang xde option lain melainkan bagi ank makan.. Tapi dorg bukan ingat texture makanan tu macam mana.. sy pun pernah dilema macam sis.. kat rumah time tu kita pakai screen cast tuk tgk youtube kat tv.. Saya bukak lah cerita tentang mil bagi cucu mkn then usus tersumbat tu.. Sejak tu org tua suami sy xberani nak paksa saya bagi baby makan.. Cukup je bagi susu ank dh tembam..

btul x tahu laa knapa orng tua mcm ni..baru² ni anak sya bru je jatuh tali pusat...dah ditanya bsok nk bagi mkan apa..tercenggang sya skjap..ank sya msih dlm pntang dh sruh bgi nstum..bila sya ckap nnti umr 6 blan bru bagi mkan..haa mula laa ckap..biasanya baby² klau kt kmpng dh terus bagi mkan..kluarga sya ada yg belah Indonesia...tu yang dia bnding²kn baby² kat sna dngn anak sya..sbb orng sana dh biasa baby dlm pntng pn dh bgi mkan bbur..kita ni pntang nk tenang² je..dngr mcm tu mkin stress..

Saya punfirst mom anak baru 4 bulan air liur meleleh and suka kunyah2 mulut mak ayah saya suruh bagi makan “ kesian anak tu 4 bulan dah tapi takmau bagi makan” “ ajar anak minum air masak dari newborn” saya jawab lah doc nurse semua dah pesan bagi 6 bulan nnti dorang kata “ikut kata doc mcm tulah semua tak boleh “ saya dlm hati nnti anak sakit cari doc jugak anak sakit saye jaga sorang2 dorang dari dlm pantang saya jaga diri sendiri je huhu. Anak next bersalin rumah sendiri jelah tenang