MAKAN ZINKOFER,PERLUKAH MINUM SUSU UTK KALSIUM?

Sy hb low 9.5.Tadi nurse kata jgn minum susu,kopi,milo teh sbb mgurangkan penyerapan zat besi.Soalannya dlm zinkofer tu mmg dah ada kalsium ke?

5 Balas

kopi koko teh ad bahan polifenol n tanin , bhn merencat kn penyerapan zat besi. Lebih baik Elakkn kopi n teh semasa mngandung kadar nk merembeskn bhn ni mengambil masa. Koko still bole ambil tetapi 2jam selepas mkn zinkofer. walaupun zinkofer kategori ubat zat tp kita sbg ibu mngandung kne ad support dr pengambilan mknn lg2 hb low lebih kn buah jmbu ,bayam ,daging segar. Klau kite nk kesan kurang calsium gigi dh strt sakit time preggy so disyorkn minum susu ibu mengandung atau pengambilan ubt calsium bole beli di farmasi . Ap2 refer balik pd nurse ibu n anak utk sbrg ketidakpastian.

mungkin nurse bagitau jangan minum susu, kopi, teh, milo lepas makan zincofer kan? sebab dalam tu ada caffeine yg boleh halang penyerapan zat dekat kandungan. kalau nak minum susu, boleh tapi kena jarakkan 2jam dan lebih. sebab setiap apa yg kita makan akan ambil masa 2 jam untuk nutrient diserap dalam badan. kalau sis makan zincofer tu dengan air kopi/susu confirm la tak serap zat besi tu dalam badan..

Minum kopi milo dan teh mmg xboleh sebab boleh affect bacaan HB. Untuk susu tu pulak kena jarakkan 4 jam dengan pengambilan zincofer. Untuk bantu penyerapan tahap maksimum,ambil dengan vitamin c.selalunya minum dengan sunquick kosong atau apa apa minuman yg masam. 4 jam selepas tu bru bleh ambil susu.

boleh minum milo smua tu cuma jangan pada waktu kemuncak macam waktu pagi. minum petang tkpe. dan jangan minum time makan ubat. kopi mmg pantang terus la sbb caffeine

Yup still perlu minum susu cuma jarakkan dua jam ya atau lebih utk minum susu, nurse sy suruh minum susu sekurang2nya sehari dua gelas,