MAKAN ZINKOFER,PERLUKAH MINUM SUSU UTK KALSIUM?

Sy hb low 9.5.Tadi nurse kata jgn minum susu,kopi,milo teh sbb mgurangkan penyerapan zat besi.Soalannya dlm zinkofer tu mmg dah ada kalsium ke?

5 Balas

Minum kopi milo dan teh mmg xboleh sebab boleh affect bacaan HB. Untuk susu tu pulak kena jarakkan 4 jam dengan pengambilan zincofer. Untuk bantu penyerapan tahap maksimum,ambil dengan vitamin c.selalunya minum dengan sunquick kosong atau apa apa minuman yg masam. 4 jam selepas tu bru bleh ambil susu.