Cirit birit

Hi..sy hamil 6 bulan boleh makan pil chi kit teck aun tak ? Sbb sy sdg mengalami sakit perut@cirit birit yg teruk. Boleh sy tahu petua@tips redakan cirit birit ? Sy dh cirit birit lebih 3 hari. Najis awal2 warna hitam lama kelamaan warna coklat spt biasa..tak tahu punca dari apa😿😿

Cirit birit
21 Balas

Jangan ambil ubat sembarangan ketika hamil bahaya kepada janin. Sebelum ambil apa-apa ubat sila dapatkan nasihat doktor sis. Mengandung memg mudah kena cirit birit dan keracunan makanan. Boleh ke klinik. Beritahu doktor sis sedang mengandung berapa minggu. Dr akan bagi ubat cirit birit ikut dos keperluan sis dan air garam. Sy ada pengalaman kena cirit birit ketika mengandung juga. Lepastu, perlu minum air masak cukup. Sebab cirit birit boleh menyebabkan air dalam badan kurg. Jadi sgt bahaya untuk baby. Sis pun perlu dapatkan rehat yg cukup. Pergi klinik ya sis. Cirit birit ketika mengandung bahaya.

pil tu sendiri ada warning x silap saya yg ibu hamil xleh makan. cer baca kt kotak tu. kalau awak cirit birit perkara yg boleh buat awak minum air teh yg pekat tu. atau minum air kelapa muda. kalau gi klinik pun dia cuma bagi air garam je dgn mc. sy pernah cirit birit sy banyakkan minum air masak dan minum air kelapa sbgai ikhtiar.

saya pun kene mcm tu masa 5w pedih sgt perut termasuk cramp cara nya minum air masak dengan banyak letak je air dlm botol bila rasa kering mulut terus minum 3/4 teguk kemudian makan buah buahan

Saya makan ni time 4week . Tak tahu lagi pregnant ke tak masa tu. Sekarang dah 8week takde rasa apa apa. Spotting pun tak .. rasa mcm kena scan jugak esok walaupun dah 4 minggu yg lepas

sya baru kena cirit brit smlam.. saya tak berani nak sentuh ubat cmni.. terus pegi klinik .. dia akan bg ubat utk ibu preggy.. bnyak mnum n rehat secukuonya

minum air msk bnyk je lpas berak.. jgn sembarangan mkn ubat pregnant ni.. bahaya. rujuk doktor dulu utk sebarang ubat ubatan

kena jumpa doktor..Sy alami bnda sma mcm sis..very berry teruk ..jgn kurang air..doctor pn bg ubat smecta.alhmdulillah..terus ok

kalau sy, sy bancuh sesudu besar tepung + secawan air suam. kacau2 pastu minum. inshaAllah hilang sakit perut/cirit birit

xblh mkn pil tu..minum air masak bnyk..mkn bubur nasi tanpa campur ape2..minum yogurt..g klinik dpt kn ubat serbuk

kalau p klinik dia bg ubt peket air garam tu je. boleh beli di farmasi juga. try minum tu je. jgn mkn ubt lain.