Sy nk tye mommy semua ape kita nk mkn naikkn hb

Sy g check up kk misi check hb sy turun x penah turun,smlm check dari 11 skrg turun 10.1 ape patut sy buat ye first mommy

10 Balas

Saya pun pernah sekali drop 10.9.. lepas drop tu tukar ubat drpd obimin ke iberet.. tapi saya makan pagi time perut kosong dan bilas dengan air sunquick tanpa gula, kalau ada nak minum susu jarakkan 2 jam selepas makan ubat. Alhamdulillah after tukar ubat tu maintain hb 11.6 - 11.9.. skrg dah 33w Tapi sambil tu ada jugak bila minggu nak checkup saya makan jambu batu, buah naga merah dan minum susu marigold..

sye da try mcm2 x menjadi.. sebenarnya ikut badan jugak.. bayam, kerang, jambu batu, pomegranate, saffron.. makin drop ad laa.. anak ke4, hb naik sbb mamariam.. yg ke5 ni mcm2 da try.. usaha dgn saffron yg org duk kata hb jd cantik pun xda hasil.. so ikut badan.. try je semua..

Saya mula mula pregnant 11.2 11.3 mmg betul betul atas pagar. Dah masuk 7 bulan ni saya try minum susu kambing saya beli jenama lazz susu kambing, amalkan & now hb saya naik 12.3 . Alhamdulillah nurse pun puji boleh amalkan susu kambing bagus . Boleh elak baby dari kena kuning jugak .

4w ago

Ooo sbb yg saya minum ni susu kambing yg ori takde perisa, sesuai untuk org yg ada gdm. Time kat wad tu saya tak sure la, better awak tanya nurse / doc untuk lebih lanjut . Tapi time pantang pun boleh je minum susu kambing . Horlick pun bagus untuk milk booster.

sy pun bila masuk 2nd trim hb trun. tukar ubat bru naik. boleh try makan buah jambu batu, delima, sayur bayam, kalau makan ubat yg kk bagi tu better minum dgn air jus buah or sunquick. elakkan minum air yg bercaffein. kopi,tea,nescafe mcm tu.

ada yang share minum horlicks (bukan 3in 1). macam saya haritu dari 11/10 HB, saya minum air soya (bukan kotak) suam tiap pagi, and makan jambu batu. waktu checkup HB 12.5, doc puji bagus HB sekarang 😌

4w ago

sis awk minum tiap² hari ke sebelum check up ?

Saya dari awal mengandung saya amalkan glusan pati delima, alhamdulilah okay tak pernah hb low sekarang saya dah 33 week hb baqu check up minggu ni 12.8

4w ago

sy dh 31 weeks baru turun 10.1 risau lh plk misi yg jaga kita kata x penah turun kali ini turun

mkn jambu batu, limau, hati ayam, ubat zincofer, iberet, obimin atau sbgainya ..

sy mkn ubat iberet, dgn hari2 mkn sayur bayam.. Alhamdulillah kejap je naik balik..

4w ago

haah sy beli dkt famasi

makan jambu batu, buah oren,sayur hijau InshaAllah hb terus naik elok

4w ago

jambu batu biase je awak.air sunquick flavor jambu batu pun bagus.minum hari2.jgn letak gula.

minum pomegratte sis