Nak tips naikkan berat badan mummy pregnant 🥹

Sy first trimester 38.5kg , skrg dah masuk 2nd trimester, berat sy tetap sama 38.5kg , tak tahu nak buat mcm mana nasi makan hari2 😭 ada ibu2 boleh tolong suggest apa susu / supplement terbaik untuk sy consume, dr bagi masa sebulan untuk naikkan berat

7 Balas

Hii! saya pun underweight mommy jugakk, tapi alhamdullillah naik berat 4kg from 31 to 34kg.. cuba u try makan nasi and ayam jeee. and ada sayur. sbb saya makan tu jee sepanjang second trim ni, alhamdullillah ada naik berat 😅 walaupun tak sure juga berat baby ke berat saya. tapi scan haritu berat baby normal.. sooo maybe try jeee makan nasi and ayam okayy! protein kena makan jugakk paksaaa. saya pun paksaa walaupun kadang2 ayam tak habis pun makan tapi kena jugakk. and banyak minum air masak. minum susu. and cut sugar sbb sugar food ni tak tolong kita naik berat punn, lagi bagi kita gdm ada la 😅 hehe sbb saya underweight and sangkut gula haritu...... pape pun, try makan nasi and ayam setiapp masa okayyy! u can do this mommy!

12mo ago

ohhh and saya minum susu dutchlady full cream je and tak ambik apa2 supplement.. better makan solid food yg banyak nutrients okayy

say pon haritu berat badan turun, tapi sebab saya sendiri kurang selera makan, so apa saya buat is saya mkn byk mkn buah, saya minum susu farm fresh coklat (sedap taow), saya beli kacang² untuk snacking, saya order je apa yg saya nk makan if saya malas masak sebab saya fikir saya kena makan n tambah berat badan for baby sake, walaupon scan baby okay jer, cuma saya sendiri rasa x best . alhamdulillah berat makin naik. key dia lebih kan carbo n protein kalau nk tambah berat, tapi make sure sihat jgn makan byk gula pulak sis. semoga dpermudahkan urusan

hi. saya pun underweight. before pregnant 37kg. skrg dah 45.5kg. saya makan berat 3 Kali sehari and makan dengan protein. contoh, breakfast nasi goreng + ayam, lunch nasi + ayam + telur + sayur, dinner nasi + ikan + sayur. and saya makan kacang and buah buah waktu kosong. tapi ni saya buat bukan sbb nak Naik berat badan, tapi sbb anemia (hb rendah) . cumanya Mana tahu boleh membantu ke. ehehe.

wallahualam , tapi saya sepanjang preggy tak amalkan apa apa susu , supplement kecuali acid folic & ubat ubatan dari RSAT . Sebab membazir . Sis kena banyakkan makan nasi , ikan seperti ikan tenggiri , siakap , talapia , sayur hijauu & boleh jadikan buah sebagai kudapan bila bosan . Semua ini membantu untuk menambahkan berat badan .

saya pon first trimester 37kg second ni dok 38 tk naik2 dapat susu 4 tin dri kd. so far alhamdulillah g scan swasta doc ckp berat baby dgn ibu sesuai dgn weeks walaupun berat ibu tak naik as long baby sihat dalam perut. selebihnya saya ikhtiar hari2 makan buahan yang banyak dan sehari 4 kali nasi..

kalau minum susu formula memang cepat naik berat sebab banyak kandungan gula, tapi kena jaga jaga juga takut jadi GDM.

saya first trimester 40.9kg , 2nd trimester 42.6kg ... suami bawa makan western 🤭🤭 hehe ...