Boleh je kan mengandung ni makan satu ubat je?

Sy first mom 26w.. gdm on diet.. makan ubat kk bagi satu jenis je new obimin.. hari2 tak pernah skip.. hb cantik.. tapi tadi ada tgk byk org post psl pregnant ni kene makan vitamin iron la vitamin tu la ini la.. mmg kene beli ke sbnrnya? Kalau mkn obimin shj yg kk bg boleh je kan? #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

24 Balas

new obimin pun dh ada iron sis. boleh google ingredients dlm tuu. klau nk tambah vit lain, sis boleh mkn calcium dgn minyak ikan calcium utk tulng, minyak ikan utk otak jantung mata

Mmg kena makan apa yg doctor prescribe sahaja sis. Lain org lain tahap kesihatan. Kalau nk makan apa2 supplement tambahan pun kena consult doctor/nurse dulu

Yang saya faham, dlm obimin tu dah ade vitamin2 acid folik vit b dan iron tu semua dah..xyah byk jns ubat..4 in 1 dah..hehe..

New obimin tu mmg iron n ada folic sekali. Ok je makan tu je . Makan terlebih bnyk pon nanti hormon jd terlebih kt baby tk bgus jga

saya pun banyak makan ubat, doktor bagi ubat empat serangkai tu, ubat cair darah, ubat kalsium... sebab Sy NIE obesiti...

sis kandungan dalam obimin tu mmg dah ada folic acid, vitamin dgn iron, rasanya cukup dgn consume obimin pun dah ok🥰

sy makan iron tablet je, lain² sy tak makan, mak larang sbb dia kata nnti baby besar, sendiri yg merana keluarkan nnti 😅

9mo ago

haah.. sy makan tu seblum tidur, sebelum ni sy sellu rasa nak pitam, tpi bila makan iron tablet tu, pitam tu dah xde 😊

tak payah ikot org. just ikot apa yg doctor bg dh cukup. sbb doctor dh nilai awak punya tahap kesihatan mcm mana.

Dlm new obimin tu smua da ada vit lain sis(seperti some mommies da mentioned), kena rajin baca ingredients juga

Tgk dr awak prescribe apa. Follow apa yang di advice sahaja sbb dr lagi rau apa badan awak perlu