stresss ?

Sy dlm pantang bru 7 Hari.. nk tanye mom's normal ke Kita pump Susu bru setengah jam X sampai 1oz Pon..? Tu tande kite kurang Susu ke..? Bila bg baby nangis je lapa..? MCM mne nk tambah Susu..? Ada tips & pengalaman X..?

9 Balas

Aduh stress pulak baca part mak mertua tu (yg sis reply komen org lain). Balik berpantang ktnrumah sendiri je lah. Mmg ada mak mertua yg mcm ni. Dia bukan nak jaga kita yg dlm pantang ni sgt, dia sibuk nak main dengan baby je. Sibuk suruh pantang rumah dia sbb nak anak laki dan cucu dia depan mata. Panas je hati 🤣baby tgh tido sibuk nak angkat2. Dah tu kalau baby tu menangis mula la nak tolak balik kt kiya dan salahkan susu kita sikit la, baby tak kenyang la Hakikatnya, perut baby kecil. Susu yg terhasil pun ikut demand baby. Kalau perut dia cuma muat 20ml susu contohnya, breast kita pn keluarkan susu setakat tu je la utk setiap sesi. Nnt demand dia dh tinggi, lama2 susu pun makin byk. Lagi satu, susu badan ni tak sama mcm formula. Susu formula sgt kompleks, susah dihadam. Jadi baby boleh tidur sampai 3 jam lepas minum susu formula. Gap minum susu formula utk baby pun 3-4 jam sekali. Tapi susu badan samgat mudah dihadam. Setiap 1-2 jam, baby akan nangis nak susu. Mmg akan rsa mcm xboleh nak buat apa sbb kejap2 nak susu. Baby saya lagi lah, 15-30 minit sekali nak susu. Mcm x tidur lansung dia tu. Tapi skrg saya masih mampu susukan dia sampai 11 bulan lebih. Susu sentiasa ada je walaupun tak membuak buak berbotol botol mcm org lain. Janji cukup utk anak. Lagi satu, tak dayus pun suami kalau bantu isteri dlm pantang mazhab mana mak mertua sis pakai nak keluar syurga neraka bagaintu. Nabi Muhammad pun selalu tlg isteri buat kerja2 rumah, inikan suami kita yg bukan nabi tu. Tak jatuh maruah pun kalau tlg isteri. Apa salahnya jaga isteri dlm pantang sbg tanda penghargaan isteri yg penat2 mengandung dan lahirkan anak dia. Yg memalukan tu kalau lelaki yg jenis tahu buat anak, tak tahu tlg isteri.

4y ago

Kesiannya sis.. Bertabahlah ye.. 💪💪

Sy pun dalam pantang sekarang. Dah 14hari. Saya amalkan utk tambah susu badan dengan makan kurma setiap hari. Masa waktu makan nasi saya 3kali sehari. Pagi , tengah hari, petang. Setiap kali sebelum makan nasi wajib makan kurma paling sikit 3 biji. Paling banyak 5biji sebelum makan nasi. Boleh cuba amalkan masa dalam pantang ni sebab ini cara paling mudah dan senang utk amalkan. Tapi ini cara saya lah. Just share apa yg saya tahu.

4y ago

Tq mon

Normal. Yg penting jaga emosi, jgn stress. Minggu2 pertama ni badan masih letih. Bykkan berehat. Jgn fokus sgt pd mengepam sebaliknya lebihkan direct feeding. Susukan baby sejam sekali wlupon baby tak menangis nak susu utk galakkan pengeluaran susu. Minum byk air, jgn berlapar. Baby selalu menangis tu biasa, bkn sebab tak cukup susu.

4y ago

Tq ❤️ lega baca comments2.. semua membantu..

Sy pun dlm pantang 4 hr. Susu x kuar untuk 3 hr yg pertama. Ank hisap pun xkuar susu. Sebelum pam susu kita kene urut dulu payudara. Cara dia sy tgok dlm YouTube. Lpas urut sy try pam n susu kuar. Selain tu sy amalkan mkn buah kurma + kismis yg direbus untuk milk booster. Pg ni alhamdulillah susu sampai meleleh

4y ago

Terima kasih.. Boleh try sbb first baby dulu susu kurang sampai ank kena jaundice.

Cuba sis search perut bby umo 7hri bsr mana perut dia...lps tu sis akn rasa lega....7hr 1oz rasa byk dah tu....jgn smpai over supply..nanti kalau bgkak susu lg sakittt

4y ago

Agknya sbb ni perempuan xsuka pantang rumah mertua😅😅 Sy pantang sdri....so xlalui mslh tu

boleh cuba campuran buah²an ni..in shaa Allah,meriah susu 🥰

4y ago

Nnt sy try.. tq 🤗

Jgn stress sbb bla stress boleh kurangkan penghasilan susu

4y ago

Tq mom

Normal..nanti lama2 susu akan banyak..ikut demand anak nnt

4y ago

Yang penting kena minum air banyak..minum air suam..sebelum dan selepas menyusu kena minum air..

Normal..janji kene mindset nak susukan baby..