Bayi newborn bnyk menyusu

Bayi sy baru 19hr, lelaki , 4kg ..sy bg susu fm.. tp bg 3oz pun dia mcm x cukup dan nak lagi.. kadang sy tmbh susu badan 1oz.. dia masih gelisah nk susu.. kadang tu dlm sejam sy bg lg 1oz.. x cukup lg setrngsh jam tmbh lg 1 oz.. normal ke bayi lelaki bnyk menyusu… ##firstmom #firstbaby #pleasehelp

1 Balas

kalau breastfeed takpa kalau baby minum banyak sebab susu ibu ni sifatnya meresap dalam badan jadi darah daging kan kalau fm ni tak suggest bagi banyak pada baby newborn. latih dia untuk minum susu tu 2oz per session, jangan terus bagi 3oz. baby kdg merengek tak semestinya nak susu, maybe boleh ajar pacifier ke apa. gap kan susu dia dalam 1-2 jam sekali, kalau dapat 2 jam lagi ngam lepastu masa anak saya kena kuning dulu doctor ajar mcmni bagi baby minum 1oz dulu then burp kan dia pastu kalau nampak dia nak lagi then bagi lagi 1oz kemudian burp kan lagi untuk elakkan baby overfeed dan muntah