ALN

HI sy dh xde tmpt nk luah.. Bole sy tahu n tny pndpt x ibu2, saya lahir anak ALN tapi sy berkhwin, kwin bulan 9,lahir bulan 3, 😌.. Sy tahu slh sy. Tapi sy rasa betul2 down, mak mcm malu sgt. Kemudian asyk ungkit, kutuk saya.. Hmm sy rasa mcm nk bg je anak dkt org. Baru2 ni mkcik sy bgtau anak dia jgn jdi mcm sy😔 kwen ada baby x smpai 7 bulan. Sy betul2 depress.. Allah je memahami. Paling sedih mak suka tuduh bukan2 n manjakn abg adik lain bt kita mcm tak wujud..hmm..sy nk pndpt je😔

14 Balas

I’ve been in ur shoes too but dats bcuz i kawen wktu bekerja kt luar negara in Oct 2018..but i just let my parents aware bout this only on Oct 2019..itu pn selepas balik msia, dh setahun kawen bru bgtwu kt parents, sbb nk bincang untuk buat reception..but situation i terbalik, my mom boleyh terima dgn baik, my dad xbole terima marriage i dgn husband..n after a year kawen, on our anniversary Oct 2019 tuh i conceived..now tga tgu hari je nk bersalin..so what i did after discussed dgn my mom, me n my husband hidup suami isteri sendry..my mom okayh sbb i bkn berzina, i kawen n after a year dot rezeki baby nih..i just balik visit my parents on weekend je..xnk keruhkn keadaan..itu pn 9 bln i pregnant, my dad lgsg xpnh tnye psl i or baby okayh ke x, n dye lgsg xbckp dgn i dh..so almost a year dh my dad xckp dgn i sbb i nikah oversea..wlupn bukak ALN, but my dad still rasa i mmbelakangkn dye as wali..nak x nak kite terima je la tindakan kite tuh..yg pnting ngaku salah n jgn melawan parents kite..parents just mngharapkn yg terbaik untuk semua anak2 termasuk lah kite nih..

4y ago

Sis..nk tnya. Mcmana boleh khwin takda wali?

Buat puan yg disayangi Allah... Sabar itu kunci segalanya.. Ibu bapa mana yg dpt trima segala bentuk prkara yg ank2 buat sehingga menjatuhkan maruahnya.. Kalau mrk jenis yg brlapang dada... Mrk akn cuba trima dan redha.. Jika sebaliknya, kita kena belajar trima. Sbb di sebalik tindakan kita.. Pasti ada akibat dan kesannya. Bersabar lah dan dekat kn diri dgn Allah. Mengadulah pd Nya krn Dia yg Maha Berkuasa utk mengubah segalaNya.. Doakn smoga ibu akn sejuk akhirnya bila cucunya membesar jd penawar dan mnjadi cucu kebanggaan.. Sesunggunya, derita apa shj yg kita tanggung... Ianya tdk akn berpanjangan apatah lg klau kita betul2 insaf dan mnjadi insan yg semakin baik. Saya doakn awk jd kuat dan redha dgn ketentuan dan smoga kesilapan lampau mnjadi pngajaran utk bina hdup yg lebih baik. Klau tk senang hdup di kg krn brasa malu dgn masyarakat... Berhijrahlah brsama suami dan ank.

Hi sis. Apa2 pun tahniah sbb melahirkan baby comel ni. Setiap perbuatan kita mesti akan tinggalkan kesan lagi2 bila melibatkan maruah mak ayah kita. Sabar dan banyakkan berdoa minta Allah lembutkan hati mak dan kuatkan hati awak 🙂 cuba bina dulu keluarga awak dgn suami dan anak. Mak sy selalu pesan biar org lain nak ckp apa pd keluarga kita janji yg dlm rumah hubungan antara suami isteri mesti baik. Tunjukkan yg kita nak berubah kearah yg baik. Semoga semuanya kembali baik insya Allah 🙂

Sis, takde org sempurna dlm dunia ni. N xde manusia yg akan syg n terima kita seadanya mcm yg kita harapkan. Cuma tuhan je yg syg kita tanpa sempadan, akan sentiasa memaafkan kita dan terima kita. Ujian sis ni sbb Dia nk sis balik pd Dia. Bila sis solat, waktu sujud, luahkan isi hati pd Dia. Walaupun Dia tahu tp percayalah, dada terasa sgt ringan ms sujud. Sy hrp sgt sis bersabar. And sis, trust me, i've been in your shoes. Sabar ye sis.

sis banyak banyak berdoa, minta ampun dgn Allah, minta maaf dgn mak. benda yang lepas kita jadikan pengajaran and jadikan pengajaran tu utk kita ubah diri kita utk jd lebih baik. saya doa kan semoga sis sentiasa kuat untuk hadap segala kata kata org luar. cari org yg sis percaya utk luahkan segala perasaan, jangan simpan. nanti mudarat diri sendiri. all the best sis :)

Yg dah lepas tu lepas la sis.. jadikan pengajaran.. kalo bende yg sama jadi kat anak sis.. sis pon terasa hati jugak kan.. maafkan diri sendiri dan mak. Yg penting jgn lawan mak.. dan akui kesalahan sendiri.. apa yg sis buat setakat ni betul.. ade ALN kene buang la, campak la, lagi kesian budak2 tu. yg penting kene maafkan diri sendiri.

Jngn putus asa .bertaubat. tunjuk pd mk ayah.n fmly kita dh berubah.. Walaupun mk ayah xsuka n marah truskn berbuat baek pd mereka. Tanya khabar n ziarah mereka selalu. Krn hl ni trjadi pd adek sy sndri.. Lgi2 ayah say bilal msjid. Mreka sngt malu. Tapi lame klamaan mereka bleh trima n sayangkn cucu wlupn ank ALN

Yes.. Ni la kisah saya.. Berpantang sendiri😊dah tak bertegur sapa dengan abg hampir 3y, mak buruk2 kan n malu,luah dkt sepupu Alih2 dia buka pekung kita 😊😊😊but I lalui benda tu dah.. For those yang ada anak ALN jgn la buang ya

Sis taubat pada Dia n doa mintak hati mak ayah lembut maafkan, mohon maaf pada mak ayah... Kalau duduk sekali lps kawen ni dok asing. Utk mulut org sekeliling mmg jenis xleh tutup lama2 senyapla tu

bykkn bersabar.. serah je pd tuhan.. yg pnting awk kne kuatkn semangat n igt hidup mati kita krn Allah. berubah pd kebaikan, buktikan pd yg mengata tu...