39 Week

Sy dh 39 week tpi masih lagy xdew tnda nk bersalin.. Xsabar nk tgk baby klua.. Ada tak petua atau cara cpt trun tnda.. 1st baby ni

15 Balas

Sy 36week1day Baby Lahir. Sy kerap berjalan /bersama/perineum massage dan start 35week sy buat squad.. Pujuk baby mintak doa dgn tuhan permudahkn amin insyallah... Sy mmng msuk 35 week pujuk baby ckp dgn dia masuk ja 36 week awak blh kluar ya.. Haha.. Sbb sy mmng da start msuk 7 bulan berat sngt bdn ni rasa x selesa bila tdr.. Nk bgun katil pn x selesa.. Tu yg nk cpt2.. Anak start msuk kt jln msa 34week.. Semoga ibu2 yg mnunggu masa nk melahirkn d permudahkn amin2.. Sy mlm sebelum melahirkn bru balik dri shopping ada kluar air sikit.. Pgi hospital(12mlm)doctor check da 2cm..tpi doc sruh blik.. Sbb blum rasa sakit ke apa lgi.. Nurse ckp anak pertama biasa lmbt skit.. Ada yg ambil masa 1week untuk buka Jalan.. Tpi doc ckp klau ada rasa sakit atau kluar lgi air dtg blik.. Blik rumh x blh tdr buat squad bagai gelisah risau semua ada Hahaha.. Start pkul 3 rasa mcm x selesa.. Rasa mcm period cramp skit.. Check panties ada kluar air lgi skit..sy Cuba tahan sbb x sakit sngt...sakit tu dtg setiap 15 mnt skali.. X blh tdr lngsung.. Lps solat subuh grk siap2 brg semua pgi breakfast sakit da mkin kerap..less 10 mint sekali tpi sakit x terlalu kuat.. Smpai hospital (9pgi)check jln bru 2-3cm..doc check air myb bocor tepi.. Doc suruh induce.. Pkul 12 start half induce.. Sakit da makin kuat.. 5mint sekali 😭 pkul 1 (4cm) mcmtu sakit da x tahan sngt krg dri 5 mnt skit dtg.. Lbh krng pkul 2 Rasa nk terberak yg teramat sngt2.. Nurse suruh tahan2 sbb doc blik rumh.. Nurse ckp bukn nk berak.. Ni baby nk kluar.. Jln da bukak 6-7cm lbh kurng pkul 3 alhamdulilah anak da selamat d lahirkn.. Pngalamn yg x kn blh d lupakn..

saya bersalin 41w 4d.. baby taknak kluar 😂 doc msuk ubat utk buka jalan pun taknak buka jugak. 2 biji ubat masuk dlm masa 48 jam baru 2cm je. last nya doc yg seluk buka jalan smpai 3cm bru masuk LR. doc bgi pecah ketuban dan tunggu laa smpai rasa sakit contraction. 13 jam dlm LR baru bersalin.. lega sgt bila dpt tgk muka anak 😍 saya doakan awak semua yg belum bersalin, semoga dipermudahkan urusan bersalin yaa. sebelum masuk LR tu amalkan zikir nabi yunus smpai laa bersalin. jgn berhenti berzikir yaa ibu2 semua ☺

3y ago

tak ada mslh apa2 sis cuma pelvik sempit je ... and bby dh 3.47kg tu dktr tkut klu tggu lagi ... alhamdulillah da 3 hri ni keluar lendir mcm hingus tu ... smlm da pergi hospital bru 1cm dktr suruh balik...dktr bgi msa smpai 23/7 ni

sy pun 39w dah...org ckp bykkan jalan, jalan itik, squad...tp lps sy try bt squad sudahnya miss v jd teramat skit...smpy nak bt apa pun ssh...sudahnya pasrah je..jln stkt yg mampu je

saya 39 weeks 2 days.... baby xmo keluar lagiiiiii... mama , ayah abg² dan kakak exited dah... xsabar nak tunggu org baru.....

sama sis.. saya 39 week x ada tanda. tpi nurse kata baby first mmg lambt nk kuaq.. dia org x galakan amik air selusuh

2y ago

bole saya tau air selusuh tu apa ye?

saya pun bersalin tahun 2019 ngam² 39w7d. saya pusing² taman waktu ptg setiap hari. dpt 2-3round pun ok.

sme la sy sis , da 39w2d tp tande2 takde lg , risau jgk niy , sbb ade gdm tp x la tinggi sgt 8.2 je 😅

sama,la sye pun due sye 5/5 ni anak pertama rasa berdebar jgk tpi tak ade tanda nsk melahirkn lagi

bnyakkan brjalan ..dh ad tanda pun bnykkan brjlan juga nnti ya .. semoga dprmudah sgalanya ya sis

Da 39weeks +2days tapi baby belum mau klua 😩 any tips untuk senang bukak jalan tak?