Berat baby lari dari berat sebenar

hi, sy cuma nk luah yg sy sedih + takut sbb anak dalam perut hanya berat 580g shj wpun dah 26 minggu, ada cara tak nak bgi baby berat dlm perut? sbb anak sy SUA (single umbilical artery) so nutrisi tu takut xdpt banyak pada dia 😔

5 Balas

Banyakkan makan protein. 2 biji telur pagi, 2 biji telur malam. Atau any protein (daging, ayam, ikan). Lepas tu follow up dengan doctor perkembangan janin. Nanti boleh tengok ada perkembangan atau tak. Mcm kes saya, baby IUGR lahir 2kg, memang lepas 34minggu, berat janin tak naik sangat. Tapi dah usaha untuk makan extra protein tapi tak membantu, dan akhirnya emergency ceser pada 37 minggu 3 hari sebab baby kurang kicking. Apa pun awak kena refer doctor. Hanya doctor yang tahu perkembangan baby awak. Boleh tanya doctor apa plan doctor kalau janin masih kurang berat.

Sy dulu arwah anak sulong sy lahir premature masa usia 26weeks dgn berat 480g sahaja, emergency czer sebab BP sy naik mendadak sampai mencecah bacaan 200. Tak sempat nak buat apa sebab semuanya berlaku secara mengejut. Mudah2an baby awk membesar dgn sihat dan sempurna hendaknya, boleh try tanya doc tu mcm mana nak naikkan berat bdn baby.

2y ago

Blood pressure

ada tanya doctor tak tentang berat baby awak? doctor ada cakap ke berat baby awak tak okay?

Doktor ada kata apa-apa tak awak?

plus minus tu biasa je