Boleh ke mkn ubat kuat rahim?

Sy buat test.. Upt naik double line.. Tp kabur2. Sblom nie pernah 2 kali gugur.. Boleh ke mkn ubat kuat rahim tanpa jumpa doktor lagi.. Sebab nk tnggu mnggu depan.. Test sekali lagi.. Clear ke x line..

Boleh  ke mkn ubat kuat rahim?
15 Balas

tgu lagi seminggu sis nanty double line terang mcm sy.. ubt kuat rahim atas saranan dokter sis. mcm sy kerap bleeding. aritu de kelua ketulan drh mcm priod sy terus ke klinik dokter scan baby dlm perut alhandulillah baby sihat n elok kat tempat die cuma kne makn ubt kuat rahim sb takut ape ape kan. nk bg dinding rahim tebal blik katanya. risau risiko keguguran. tp alhamdulillah mse scn mingu lepas baby ok . mcm sy cek seminggu lagi terus naik double line. tp hati risaw la jugak sb bpe kli cek 1 terang dan 1 kabur. + plak sy bleeding kan. first bleeding scan xnampk lagi ketulan. nampk cm dot.. tp sy amik darah dokter sah kan sy pregnen. tgu 1 week lagi atas nasihat dokter kalu cek upt naik 2 line terang alhamdulillah. tp kalu cek masih 1 terang 1 samar2 tu kne amik drh blik risaw keguguran or lua rahim.. bile sampi time utk scan sy bleeding mcm priod terus ke klinik n scan baby sihat.. syukur ni bru bpe ari mkn ubt kuat rahim.

better makan dengan arahan doktor. nanti tanya doktor boleh atau tak makan . saya gugur sekali haritu, dah tahu pregnant semula saya terus gi farmasi beli ubat . prepare incase ada bleeding. sampai sekarang saya tak makan ubat tu sebab takde bleeding. awal pregnancy ni , kena banyak bedrest tambah yang pernah ada sejarah keguguran. elakkan buat kerja berat mahupun ringan. saya masa trimester pertama mostly atas katil je , bangun cuma untuk masak , mandi , solat , makan dgn kemas pinggan mangkuk . yang lain suami saya settlekan. elakkan stress awal2 pregnant ni . jaga emosi 🤗 sis kira dari hari first last period, sampai harini dah berapa week . kalau nak scan dan nak nampak janin & jantung, tggu 8w 🤗 kalau nak confirmkan je , boleh gi seawal 6w ke atas 🤗 6w ke 7w camtu selalunya masih kantung 🤗

2y ago

saya ada soalan nk tny boleh?sy nk thu knp keadaan haid sy utk hny 3hri dh stop..n bnd tu jd slma lbey 6bln..sy mkn ubt prancang ikut jadual..n haid sy bln lps kmbali kpd asal dtg tmpoh 5hri skurg2nya..jd apa sbnarnya yg berlaku ya?

Hi sis, sye perna keguguran 2 kali dan umur pun dah 35 tahun ke atas. Lepas je dpt + upt sye directly beli ubat kuat rahim kat farmasi dan ambil sendiri mengikut dos yg diberikan. Sye tak nak ambil risiko lagi. Kawan2 sume yg pernah gugur dan pregnant kata standby je ubat tu. Bila waktu jumpa doctor swasta sye inform ade ambil tu, die ok je dan suru teruskan mkn sampai 13 weeks. Kalau tak pernah ade history gugur/bleeding/below age 35 tak perlu ambil ubat kuat rahim dlu. Syukur skrg kandungan dah nak masuk 30weeks.

2y ago

Syukur betul sis, jaga diri baik2 ya, semoga pregnancy journey semua smooth. 🙏😊😂

Tahniah ya sis. Btw saya pernah keguguran tahun lepas. And now saya tengah pregnant 11 minggu and Dr memang bagi saya ubat kuat rahim Duphaston sebab ada sejarah keguguran. Saya kena makan Duphaston sampai usia kandungan 13 minggu. Btw saya buat checkup semua kat private sementara nak tunggu tarikh bukak buku pink kat kk minggu depan. Apapun sis boleh boleh buat checkup dulu nanti Dr akan decide samada sis kena makan ubat kuat rahim atau tak sebab ubat tu ubat kawalan. Jaga diri ya sis✨

2y ago

orait.. tq ye

sebaiknya rujuk doctor dahulu mmy. apabila mmy dah merancang untuk mengandung,ambil asid folic awal. dan sekarang pun mmy boleh pi beli asid folic kat farmasi. nanti bila dah bukak buku pink,kalau mmy tak ada masalah apa²,mmy akan dapat ubat new obimin. macam mmy dah pernah keguguran,sebaiknya banyakkan berehat ye. jaga kesihatan, pemakanan dan emosi. jangan ambil makanan mentah/yg tidak di masak dgn baik ye mmy. take care🥰

2y ago

Okey sis.. Tq sis.. Nnt sy try kol kk..

saya pun pernah keguguran...bila pregnant blik,trauma itu Masih ada.saya takt klinik kerajaan..Saya klinik swasta tp bersalin dkt hospital kerajaan la..10 minggu pregnancy,jmpa doc bgtau situation sblm ne..n doc suggestions ubt kuatkn Rahim.ambl pil tue utk seminggu,syukur skg da bersalin.bettet ikt arahan doc ya.

2y ago

*kalau nak bersalin kerajaan

Macam saya pun sama jumpa docter nak ubat kuatkan rahim tapi docter bagitahu masa scan masih belum nampak lagi, doct ambil darah untuk buat kepastian dulu. Esok docter call bagi tahu saya pragnant dan kandungan tak ada masalah rahim ok tak perlu ubat kuatkan rahim cuma makan folid acid sahaja.

Tak boleh. Itu ubat terkawal. Jika ada pendarahan tetapi mengandung sila ke hospital segera. Di sana doktor akan scan jantung janin & cek laluan bawah samada berdarah tak etc. Jika boleh diselamatkan & perlu doktor akan beri slip ubat kuatkan rahim utk dptkn di farmasi hospital.

Better refer doctor dlu sis sbb sye pun gugur 2 kali tdi sye follow up dgn o&g, sye ade tnye doctor klau pregnant lagi sekali boleh ke sye amk ubt kuatkn rahim, doctor ckp kne tgk dlu mcm mne. Klau ade kluar drah bru doctor akn bgi ubt kuatkn rahim. Klau tkde kluar darah ke ape doctor tk bgi.

2y ago

Sye refer o&g gov je awk. Lepas gugur tu bilik saringan labour room bagi appointment utk fllow up dgn pakar o&g pulak. Awk mse gugur tu kne cuci tk ?

sy pun gugur 2 kali sblum ni. prgnancy kalini, pergi scan comfirm pregnancy & minta ubat kuat rahim. Dr advise & skrg still on ubat. ubat tu ubat terkawal, klinik swasta je bagi. kena on advise dr. bahaya kalau sendiri2 je