Sangkut GDM

sy bru dapat call dr nurse yg mngatakan sy sangkut kencing mnis 8.5.. Ni anak kedua sy.. Ank pertama dlu pun sy ada gdm.. Mommy2 boleh bg kata2 semangat kt sy 😭

10 Balas

Apa kata puan join FB GROUP KELAB PESAKIT DIABETES / KENCING MANIS (LCNS & NO SUPPLEMENTS). Bagus. Group ni tegas tapi banyak manfaat. Ramai ibu GDM kat situ, boleh dapatkan rujukan dgn search post ibu - ibu GDM yg berjaya kawal gula dlm darah dan selamat melahirkan anak. :) Take a good care ya

Sy ank first sangkot gak lagi tinggi 14.5.. On insulin teros nak tanak kene ambek insulin sbb bacaan terlampau tinggi.. Skrg on diet n kurng kan bende manis turun dah tak lebih 6.6 lepas mkn n sblm mkn 4.8 kdg 5.1.. Jji sblm mkn jgn lebih 5.1 n lepas mkn jgn lebih 6.7..

Saya pun sangkut 8.6.. Murung terus kena kurang kn mkn.. Elakkan mkn Daging.. Nasi kena sikit je.. Kena pantau dekat rumah juga boleh cek sendiri gula supaya x lebih dari 6.7 after 2 jam mkn.. In shaa Allah OK Xde Pe2.. Fighting..

2mo ago

Tuk pagi sarapan sy minum susu dgn mkn roti Telur je.. Telur yg hncur.. Tghri mkn nasi suku dgn ikan.. Ikan dgn Telur bacaan xtinggi.. Tuk gdm nnti ada online pemakanan dari klinik.. So kita akn tahu apa yg boleh mkn dgn yg xboleh..

Saya GDM, ANEMIA, THALASSEMIA CARRIER. Semua sangkut 😂. Dah lah anak first. Tapi masa BSP tu kalau 8 pagi biasa 4 jeee gula nyaaa. 10 pagi 3.6 udah hypo pulaaa, tengah hari lepas makan 5.1 malam 4.7. Kadang confius kenapa rendah sangat hmmm

Saya pon sama sis..anak 1st saya gdm on diet je..kali ni pregnant anak no 2,gdm on insulin pulak 🥲semoga kita sama2 tabah menghadapinya..

kata2 smgt tu x de sb saya pon senasib ngn sis. anak ke2 pon ada sangkut gdm tp saya harap sgt yg nie pon bio lah bersalin awai 😅

Hai sis.. sama juga anak pertama kena gdm. Yg kedua pula sangkut gdm. Jgn risau sis kita harus kuat yaaa 🥰 be storng mummy

Saya pun sangkut, lagi pulak kita takda pgalaman, kencing manis sy 8.1 lepas minum air gula, skrg kawal makan tanpa amik ubat

Alamak tersama..pagi minum air gula ptg misi call bagitau sangkut..mggu depan pergi kk belajar utk bsp sbb baby 1st 🤭..

saya da start buat bsp mggu lepas dr soh buat lg skli this week.