Buai bahaya ke?

Sy bca buai ni boleh jdi pendarahan kepala. risiko baby jatuh klu dah besar ke? anak dah masuk 3 bulan tapi tido tak lama bila letak. MIL sy bising kena pkai buai. sy ckap sy tak nak , lagi pun bkn dia yg jga. Sy jga rsa okay je ckup je dia tido. Sy stress MIL duk paksa2 sy pkai buai.. sy plak takut nk pkai buai dan rsa tak perlu. boleh share pengalaman pkai buai ke? bahaya ke?

18 Balas

pendarahan kepala tu kalau jatuh kan sis? tidur atas katil pun ada risiko jatuh. buai ni jadi bahaya bila tak dipantau, especially kalau baby dah besar, dan kuat boleh bangun sendiri. and kalau ada budak2 lain yang nak menjenguk baby dalam tu, atau budak kecil lain yang nak tolong angkatkan baby tu masuk/keluar buaian. tidur atas katil ke dalam buai ke, yang penting kena alert dan pantau. precaution kena ambil, macam letak tilam bawah buai etc. tapi kalau sis rasa elok je anak tidur atas katil, teruskan je. MIL tu dah berapa lama tak ada baby sendiri? dia ingat lagi tah tak cara2 urus anak. lagipun banyak beza dah cara orang dulu dengan cara sekarang. atas selesa parents & baby masing2 sebenarnya. jangan ikutkan sangat kata orang lain. angguk, senyum, gelak je.

6mo ago

kalau tt rasa okay, then xperlu la buai. just dengar je la apa MIL ckp tu. iakan je. mungkin MIL nmpk awak mcm penat xcukup rehat. sebab tu dia minta awak sediakan buai

sye pakai buai.. alhamdulillah ok.. lps anak tdo, sye msk.. lps settle sume keje, klu baby x bgn lg, sye lepak la tepi buaian dye.. klu msk pun, sesekali peg intai baby ok ke x.. so xde masalah pun.. yg pentg pantau.. anak sye dlu ok je tdo sendri ble da msuk 3-4 bln, mood dye da susah sikit, then buai la snang & memudahkn sye.. lain anak lain ragamnye.. ssuai dgn anak sye, mgkin x ssuai dgn anak awak.. u know your kid better.. jgn dgr ckp2 org.. klu awak rse baby ok tdo xde buai, xde kperluan utk dye naik buai, then ok je..

Perangai mil kita sme sis, asyik2 suruh buai lah apa lah. Last2 sy ajar tdur dlm cot pkai white noise. Lgsung diam. dlm kereta pun tdur je x de berbuai. Smpai 5m pun masih tnya x pkai buai ke? Aslnya ank sy ni contact napping, dh 3m ke atas sy slowly ajar tdur dlm cot. Tk perlu pkai klau bby okay je. Normal bby tdur 30min ke atas. Sy bce klau nk buai, bila dh tdur, stopkn hayunan tu. Bknnya constant hayunan.

Buai klo kne cara insyaallah okay. Klo sis sendiri okay, mean tak terganggu bila buat kerja then teruskan je apa yg sis rasa. Abaikan je. I rasa mil sis concern tentang sis. Sama dgn mil, dia bagitau utk pakai buai . I pki buai sbb baby saya perlu 5 elemen utk tido lena. Termasuk ayunan, dh x larat nk dodoi pki tgn. Cukup 1 tahun cerai buai terus, ajar tidur sendiri.

buai xbahaya sis....yg bahaya cra penggunaannya...ank sy 2org alhamdulillah..buai kt umah pengasuh je...bila ngan sy elok tido.tepuk2...buai ni klau di ayun kuay mmg la bhaya...tp.klau skadar membuai mimpi dia ok je...bdk bla gerak buai tu akn henjut sdiri tp perlahan la..xde kuat smpai kepala kena lntai...apa pun terpulang cra kita membuai mimpi ank...

lebih elok jangan mengunakan buai utk tidur kan baby...banyak risiko dah tercatit ..lagipun nanti jadi habit.. sis bagitau mil sis tu terus terang... kadang tu kite kene bertegas sebab tu anak kite ya sis.. sis jaga baby tanpa buai OK kan? Haa bagus tu.. ❤️

buai x bahaya . yg bahaya klau penjaga leka dan cuai.. tido katil pun risiko jatuh.. anak sy bnyk kali jatuh katil.. buai dri kecik smpai besar x prnh jatuh.. anak tido buai senang sy nk buat krja sbb anak sy tido dlm buai dia tido lama..

so far anak sye pakai elok je dh 2y+ pun still guna lagi. max slalu sye bg anak sye tido buai dlm 2-3jam je. lpstu sye kejut dia bgun. yg baby pulak skang dh 4bulan, xnk buai. kena bedung bru tido lena 😂.

ckp dkt MIL cenni “eh aku yg jaga engkau yg panas” HAHAHAAH maaf tu gurau2 aje tpi geram jgk klu jenis paksa2 over nau ni mcm dia pulak yg lahirkan n jaga 24jam hihi jgn marah ye gurauan aje

buai bukan tempat tidur, tempat tidur baby kena flat & firm, bkn melengkung mcm buai, carseat etc, dan bukan fluffy mcm bantal tilam gebu2 lembut2a..