macam mana nak tahu baby okay ke tak?

sy baru masuk second trimester. perut tak besar lagi. last scan masa nak confirm pregnancy je. skrg alahan dah takda sangat. cuma kadang2 sakit kepala and selalu sendawa je. tu maksudnya baby tengah membesar kan? lately selalu sgt terbaca pasal silent miscarriage. risau jdnya.

2 Balas

sama lah kita, hari2 sebenarnya trfikir baby dalam perut, pulak tu tak dapat nak rasa lagi dia kick ke apa, jadi risau selalu. baruni saya cramp2 bhgian rahim tu, cramp yg tak berhenti, steady je boleh tahan lgi tapi tringin nk cek jugak, so pergilah scan, then doc bgtahu baby okay, cramp cucuk2 tu sebab angin / baby gerak katanya. Alhamdulillah la. next nak buat detail scan pulak inshaAllah 22w sekali gender terus.

pergilah scan lagi utk 2nd trimester ni. tak pun tunggu 18-24w buat detail scan. kalau takde rasa yg pelik2 mcm sakit perut melampau/ada pendarahan yg banyak + berterusan, InshaAllah baby okay.

1y ago

alhamdulillah, takda rasa pelik2 or pendarahan. plan nak scan next week. tp takut sbb fikir macam2. harapnya baby sihat je lah. sampai skrg selera makan takda lagi, takut baby tak dapat cukup zat je.