Risau perkembangan baby okay ke tak

Just wanna share.. i sentiasa fikir positif. Tapi kadang2 ada risau sikit pasal perkembangan baby. Seblum ni pernah gugur dua kali, 9w & 5w. Sekarang ni pregnant lagi and dah 13minggu 3hari. Boleh juga rasa buka buku pink 🥹. Happy sebab dah nak masuk 2nd tri. Asyik duk menunggu bila perut nak membesar. Harap baby membesar dengan baik & sihat. So far takde bleeding, and takda rasa cramp tu i bersyukur and berharap baby sihat2 je. Tapi ada juga terbaca ada orang yg silent miscarriage 🥲 dah buat i overthinking. Nak pergi scan pun rasa takut nak tengok. Biasanya rasa tak sabar. Tapi bila dah 2x keguguran ni, ada juga la rasa risau tu haihh 🥹#firsttimemom #advicepls #firstbaby

11 Balas

kurangkan baca or ambik tau psl miscarriage ni.. tkut overthinking.. tiap bln checkup doktor check sihat so sihat la.. kalau kk dia x scan baby tiap bln, bole je scan luar, utk hilangkan krisauan je.. sy pun kdg2 rsau sbb pnah gugur.. tp stakat ni ibu, anak sihat.. pnah gugur 1st masa 10w, n ada ancaman gugur masa 14w,.. sbb sy perasan bdarah sbb naik tgga, sy jd stop aktif, wlaupun org srh bykkan bgerak.. skrg dh 24w.. kdg2 baby x gerak, misi suruh urut lembut perut n pggl anak utk gerak.. kta mmg x kna pnah lari dr risau kalau ada pngalaman, kna positif je. tiap bln checkup, dgr jntung baby pun dh lega.. hari ni checkup misi..x jumpa jntung baby, lama2 detect jntung jga sbb posisi dia btul2 blh kanan, d pusat jumpa detak jntung.. jd lega ckit.. jgn missed out checkup bln2.

Saya fhm sgt perasaan sis, kite mcm2 fikirkn😭, Saya pun pernah gugur skli silent miscarriage, alhamdulillah skrg msih diberi peluang pragnant anak kedua skrg bru 14w. Hnya yg mmpu share kdg terlalu overthinking smpai buat saya stress dan saya pujuk pda diri saya supya tnng yg "anak adlah rezeki dari allah dan allah yg berhak untuk beri dan ambil pda kita dan berdoa semoga allah teruskan beri nikmat anak pda kmi 🥺dan saya tawakal sahaja dlm msa yg sama usha jaga btul" its not easy tpi rsa tnng sikit hti

ank sulong sy lahir premature brt 1.3kg .. alhamdulillah skrg dh 9thn .. ank kedua 5w gugur 5thn lps (ketulan drh je belum jd janin).. now prggy 13w 5d .. mase scan bby agk kecik.. brt sy pun 39kg je.. mcm2 jgk sy fikir.. dgn hb 9 dan makin turun.. xtau nk buat mcm mne lg.. sy berserah je pd Allah moga bby selamat dan sihat walafiat.. kdg sy risau jugak smpai trmimpi sy gugur kluar bby seketui 🥲

saya pn sme sis pnh gugur 5 weeks. risau sgt even now dh 13 weeks. last week scan sbb rsau, dpt dgr heartbeat baby n baby dh gerak2 rse syukur sgt, menitik air mata. InsyaAllah sis. kita doa byk2 InsyaAllah moga baby membesar dgn sihat serta dimudahkn semuanyaa. org pun ramai nasihat saya supaya think positive insyaAllahh. amin amin ya Allahh

Sama sis. Sy pun rasa risau je selagi x dpt rasa baby bergerak dlm rahim lg ni rasa mcm nak scan tiap 2 mnggu je tp bersabar je dulu. Setakat scan masa 12wks baby ok sihat. ni dh nak 14 wks hari² doa Allah lindung dia smpi sy selamat melahirkan. next scan Doktor ckp 20 wks nanti. lama rasa nak tunggu😅

Banyak2 berdoa sis.. jgn fikir sgt nnti stress akn efek kandungan jugak. Sy fhm sgt perasaan tu sbb sy pn sama, rasa terharu sgt bila akhirnya berjaya buka buku pink mcm x percaya sbb sblum ni pn sy gugur. 13w perut x nampak sgt lg, tggu la smpai 5-6 bulan mungkin bru nmpak kot :). Sy pn sama ni hehe

1y ago

InshaAllah.. memang sentiasa amalkan doa2 yang orang share, tak pernah stop hehe.. yela, lambat lagi nak nampak bumps ni sbb first time pregnant hihi. Btw thank you, semoga kandungan kita berkembang dengan baik dan sihat sentiasa ☺️

sama lah feeling kite 😅 sy pun rse gitu skrg ni bile dah 13w ni makin risau pulak. after 2x gugur. ade jgk rezeki buat buku pink. ni detect ada cyst pulak.huhu. doakan sy ye. moga Allah jaga kandungan kite semua ya 🥰

Sy pown same baby bru nk masuk 14week tp risau ase fikir mcm mne la keadaan bby kt dlm ni okey ke x, membesar dgn baik ke x.. rase mcm nk g scan hari2 tngok slagi xrase baby gerak😅

saya pon sama. masa awal2 pregnant dah pernah gugur untuk kali ni rasa risau sangat. selalu overthinking. Selagi tak rasa baby bergerak dengan perut tak nampak lagi laa rasa risau.

no need to worry. serahkan semua pd Allah. dia tahu apa yg terbaik. kita cuma kena baik sangka dan trust your instincts.

1y ago

Amiin2 InshaAllah.. sentiasa bersangka baik, thankyou sis ☺️