Sekadar meluah

Sy baru lepas bersalin 23/5 haritu secara czer. Belum rancang letak nama anak apa lagi. Cuma sbb tahu anak tu lelaki sempat la terdetik dlm hati beberapa hati sebelum bersalin kalau baby keluar waktu dhuha nak letak nama dia dhuha. And yes dia lahir 10 pagi cmtu. Tapi my sister insist x bg letak nama tu konon dia dah cop lama nama tu utk bakal anak lelaki dia soon bila dia dah kahwin dan dah dpt anak nanti. Siap ckp la kalau masih anggap dia adik jgn la letak nama dhuha tu. Sounds funny actually but memang boleh buat kite ni dilema la. Kite dah la pantang pon sendiri, mak baru bpe bln meninggal. So... What should i do.. should i just give up the name ??

36 Balas

penah belalu ipar beza pregnant 3bulan ja ..tapi masing2 dah tau jantina .Dan si adik iPAQ dah Ada nama pilihan .kakak iPAQ pon bertanya konon nak tau .tapi nama anak dia sendiri dia rahsiah Kan .si kakak iPAQ yg akan lahirkan Awal 3 bulan dari adik iPAQ .last² ..nama pilihan adik iPAQ yg dia bubuh kat anak dia .sampai mati teluka Gaya ni si adik iPAQ .tepaksa cari nama lain.

bab name ni jgn share..bile dah siap daftar baru bgtau sume.sbb pernah jd jgk..time sembang2 masa tu dgn ipar..die tye klu ank sy girl nnt nk bg name pe..sy bgtau la.kebetulan die peknen n bersalin dlu n apa y terkejutnya die letak nama y sy bgtau tu..tp just bt mcm xde pe.kdg sampai arini sy msh ingt sbb tu name gabungan sy n suami

3mo ago

ha ye ni betul jgn reveal nama. mcm sy dulu due date sama dgn anak saudara suami sy tp ditakdirkan sy yg beranak dulu. so sy letak nama anak sy sofea. x lama kemudian anak sedara suami sy pun beranak. sy x tya nama baby dia tapi sy dgr akak ipar panggil nama cucu dia sofea jugak. sy rasa terkilan plak masa tu rasa mcm xde nama lain ke nk letak ? mungkin dia perasan kot riak wajah sy bila dpt tahu. last² sy dgr dia letak nama afia.

Rasenye baik sis give up jela for this first baby boy nie..nanti sis da bersalin baby boy no4 ke 5 ke & adik tue x kawen2 lagi sis tanye la da boleh ke letak sbb jodoh ko pon x kunjung tibe lagi..hambikko..bkn nk doa x baik tp adiknye pon..usahkan nk jage mental kakak dlm pantang sbb mak da xde..diugut plak putus adik bradik hanye kerana name..apolah

saya punya anak nama sama dengan nama anak kakak ipar saya dan kami pon tak pernah share nama sebelum tu tahu2 je bila 7 hari baby lahir, alhamdulillah takder masalah pon kenapa pasal nama pon nak bergaduh adik beradik ,padahal kat luar tu nanti lagi ramai nama sama dgn anak kita, tak hal pon takkan nak bergaduh adik beradik sebab nama je

letak ja nma apa yg kita n suami ska..klau nk fkir prasaan org ska ke x..jenuh fikir la..org lain blm tntu nk fkir apa kta nk..lgi pon tu ank kta..kta brhak nk bgi nma apa pon..org lain xblh larang..sbb kta yg ssh pyah branak..esk ni adk tu nk gna jgk nma tu..soh ja dia guna..xjdi msalah pon..rmh lain2..xda isu pn klau nma sma..

adik sgt tak matang, ugut dgn cara paling tak masuk akal. Belum kahwin lagi..kalau sy, sy tetap bagi nama tu sebb adik saja buat issue supaya awk beralah dan dia rasakan awk mmg akan beralah. Jadi, buat yg sebaliknya. Ajar sikit geram baca perangai mcmnii

nasib dlm fmly saya sorg ja anak boh nama maryam lain2 boh nama uptodate sikit. btw husbnd mmng da idamkan nama maryam tu masa saya x preggy lg n dia dapat taw ank girl dia mmng letak nama maryam. yg second nie x sure tp saya cakap x nak nama bunga 😅

jawab je ade aku kesah kau nk letak nama anak kau nama sama cam aku, nk sama sila kan peduli ape aku 😂 gengster sikit babe ,, klu nk ugut bagai klu anggap adik pe semua tu awak bt x kisah je lantak lah kau kawen pon belum bnyk bunyi lak

Letak je nama tu, nanti sampai ke tua pun setiap kali awak sebut nama anak awak tu awak akan rasa terkilan sebab tak dapat letak nama pilihan. Bak kata pepatah jawa, "first come, first serve". Anak awak lahir dulu 🤭

Eee kalau saya lah kan siapa beranak dulu dia lah letak nama dulu. Tiada istilah cop nama. Kalau dia nak letak jugak pun boleh je tak ada masalah. Kalau sis letak dhuha aryan. Dia letak lah dhuha aisy ke apa.