KELIRU

Sy baru buka buku pink tadi..due sy 11hb 4 2020..nurse kata sy dh 13 mggu 3 hari tp knape sblm ni bila cek kt klinik luar Dr ckp sy baru 8 mggu..mcm mana kiraan nurse kt kkia tu..last period sy 4hb 6 dan sy jenis period x t'atur..adakah nurse slh kira atau sebaliknya..

12 Balas

Kalau due date tu KKIA juga yg bagi, kena tanya balik sbb tak sama usia kandungan dan tarikh due date. Pertukaran waktu ovulation atau haid yg tidak teratur mmg boleh berkemungkinan due date last period dan sue date scan tak sama. Kena ikut yg scan kalau tarikh jauh sgt beza. Mcm sy kalau ikut kiraan last period dan due date pada scan, beza 2 minggu. Jd ikut yg scan la, dan nurse tak kita umur kandungan berdasarkan last period. Dorang kira berdasarkan due date scan je.

5y ago

Sama jugak mcm sy..Kalo ikut nurse kira 26/12..tp doktor scan xsama..awal 2 mggu dri nurse scan iaitu 14/12..so doktor follow edd baru lah..edd scan doktor..Sbb jarak nurse kira ngan scan doktor jauh sgt beza nya..

Blh refer pd scan baby awk first dulu awk ... Sy pon pnh tye doctor bab tu dorg ckp paling tepat pd first scan sbb kiraan ni memg berbeza setiap klinik swasta n kerajaan... Xpnh sama... Sy pon sama bila g swasta ckp lain p kerajaan ckp lain... Sy sll check swasta jgk sbb kerajaan ikut tarikh dia bg je br dtg 🙂

kalau 1st buka buku pink, dia mmg akan ekot last day period ..tp nnti doktor akan scan then baru ada edd baru ekot scan.. sy dulu pun mcm tu, 1st dftr ekot nye dh 9 weeks .. tp sbnrnya baru 7 weeks .. nurse tu dh explain awal

Ada kala mmg macam tu sis. Saya pun kalau ikut las piyed kandungan dah 11weeks. Tapi sebenarnyaa sekarang dah 9weeks. Sebab baby kecil so takleh pakai date last piyed so dapat edd baru.

Mmg mcm tu sis. Sy buat buku pg td pun sama nurse tu akan tny last day period.. Lps scan dgn dr td dia ckp bru 4mngu tpi klu kiraan sebenar dh 11mngu. Sy scan klinik swasta bru 6mngu..

Mcm sy hritulah first scan kandungan 7w bru tapi kalau ikutkn dh 8w tapi scan kali kedua dah sma dgn tarikh nurse bg..positive ya sis..

tak payah pening skrg, nanti lg banyak scan, lg bnyk REDD yg akan keluar. chill sudah.. janji baby membesar elok.

Due date saya kalau ikot last period bulan 12..tpi ikot scan jdi bulan 1..lmbt 2mngu..dktr sruh ikot due scan.

Due date sy 20/4/2020 skrg 8 week.. doktor Kate scan ikut last daply period n ade juga tengok pade saiz baby

Sy xbuka lg baru p scan swasta. Sepatoynya 6weeks 2 days ikut last period tp scan baru 5 minggu. 😅