Bayi Baru 2 bulan

Sy Baru Bersalin 26/1 haritu.. harini check upt, naik double line . simtom2 pregnen mmg dh mula rasa, tapi betul ke pregnen ? ataupon sekadar hormon berlebihan . boleh ke makan pil perancang skrg ?

Bayi Baru 2 bulan
13 Balas

sbnrnya lps kita dh hbis pantang ni mmg kita akn subur, klau lps dlm mmg blh preg lgi , sis try upt clear blue tu , klau double line jgk prgi klinik & buat pengesahan ,klau tk preg lpsni sis amalkn double protection , klau tknk mkn pil perancang dri klinik , sis blh mkn pil perancang dkt farmasi brand yasmin , n wktu nk bersama husb pkai kondom , bkn apa klau kita preg dngn jarak yg dkt dngn ank first , risau sis trlmpau stress & trkna bby blues , perancang ni pun utk kebaikn diri sis , luka luar mmg dh sembuh , luka dlm ni kita tk tau lgi mcm mna .

2y ago

wlcm ❤️

sbb tu penting utk kita merancang. nurse doktor masa lepas bersalin mesti tanya nk guna perancang apa. tp tula kadang kita rasa kita boleh merancang sendiri cuma ilmu kurang. nak merancang sendiri takda masalah kalau guna teknik double triple protection (bersama luar waktu subur/pakai kondom/buang luar). skrg ni cuba guna upt lain yg sensitiviti tinggi. kalau mmg positif, kena bersedia mental fizikal & jalani mcm biasa. jaga diri.

2y ago

baik sis terima kasih

Tahniah sis🥰...dpt bby lg.. sya klau bersama mng xbg Husband pancut dlm..sbb sya mng jenis subur.. masa ank first bru umur 1 thun 8 bulan..dah double line.. masa tu mng xlarat sgt nk layan kerenah ank.. ni lepas da ada ank no 2 still sya xbg husbnd pncut dlm, even mkn pil.. lg 2 bulan nk buat kaedah mrancng suntikkan..sbb tkut n xready lg nk ad bby lg..jaga ank buah je la lepas ni..hhihi,, semoga sis bertabah dan kuat semngat

2y ago

Sis anggap ja rezeki sis jgn stress kalau stress bby kt dlm xsihat nanti. saya bersikap sambil lewa mcm sis la akhirnya bln 9 2021 abg bulan 10 2022 adik. Cuma sis kena kuat mental n fizikal n pekakkan telinga. Berdoa supaya baby sihat dan Allah permudahkan sis ketika mengandung n bersalin. Syukur Alhamdulillah lepas bersalin baby baik sgt xmeragam si abg puj baik xkacau adik minta nak sayang ja. Suami pun banyak membantu saya urus baby suami urus yg abg. Berdoa pada Allah swt semoga kita kuat mental n fizikal. Aamiin

tahniah sis. alhamdulillah allah bg lg sis kepercayaan tuk jaga amanah lg .. apepun jgn stress.. jumpa dr dpatkan nasihat dan saranan yg terbaik.. insyaallah semua akan ok. da allah bg rezeki cpt terima dgn hati terbuka ye... mmg da xleh buat apa kalau nk merancang skrg.. benda da berlaku . so teruskn je k

2y ago

baik sis , terima kasih

cuba check pakai digital clear blue utk lebih kepastian. kalau betul dh +ve baru nk ambik perancang mmg xboleh nak buat apa awak. sbb persenyawaan dh berlaku dlm rahim awak. awak kena teruskan je☺️. kalau husband awak buang dlm mean change nk pregnant tu mmg tinggi.

2y ago

sama2 awak. semoga urusan awak dipermudahkan okay❤️. jgn stress2 tau.

sy pun KES macam ni juga , anak baru 2 bulan upt Naik positive tapi time tu sy da cucuk depo ingatkan hormon rupanya btul2 ada , terima dgn keadaan positive saja , Dan syukur sy da selamat bersalin anak kedua sy pada 7hb 2 ,jarak 9bulan saja dgn anak pertama..

2y ago

Sama la tarikh dgn bby sy,.. Masih dlm pantang la yer... Tahniah sis.. Buat tt, andai kata rezeki prgnt lagi.. Sy ucapkan tahniah, kalau kena bebel sabar jela.. Insha'Allah nanti diam la tu, yg penting kuatkan semangat,mental & fizikal..

takpe sis, positive saja, Allah hadirkan anak untuk beri kita rezeki lebih, percaya pada takdirNya, jangan stress" taw, bukan senang nak dapat baby kembar sama tahun nie, satu dalam seribu, mummy kuat okaiiii 😘😘😘... sending hugs from far 🤗...

2y ago

hmmmm bestnya korg da merasa ada anak :(

mkn pil sblm pregnant bukan lps pregnant. dh lekat tu, terima jela. jgn nak gugurkan pulak. risiko sendiri la kalau x guna perancang langsung tapii pegi lps dlm.

2y ago

tt ni test upt dh naik double line. dn ada simptom pregnant☺️

xblh mkn pil perancg dh sis,sbb dh lekat,spttnya klau blm bniat nak tmbh lg,sis blh mkn pil prncg awl2,sy fhm prasaan sis,bby msh kcik,tiba2 mgndg blik plk,tkt bby kcik tu kurg ksh syg

Kalau nak pengesahan, boleh je jumpa doktor. Jika disahkan hamil jarak dekat ni kategori kehamilan berisiko. Dapat pantauan awal lg bagus.