6Weeks

sy baru 6weeks. baru balik klinik kene masuk air sbb alahan truk. Doc bagi obimin. Tp sy lupa nk tnya acid folid kene consume ke tak lagi ya kalau ambik obimin ni. ???

8 Balas

haritu sya beli obimin utk makan at 4 week pregnancy. 3 bulan sebelum pregnant sya dah start makan folic acid sbb Hb sya memang low. Kalau ikut sy tnya Dr pakar haritu, dia suruh sya stop obimin, and kena continue consume folic acid until 12 weeks. Nanti 12 weeks tukar ke iberet sbb sya mmg ada anemia. Folic acid ni dia lagi tinggi kandungan dia (5gm) compare dalam obimin tu sikit je (o.8 mcg tk silap). And folic acid ni penting utk perkembangan tulang belakang baby. Nak prevent ‘neural tube defect’ pada baby.

Sy dr 1st baby mmg amik new obimin xpayah amik asid folic lagi sbb dlm new obimin tu mmg dah ada asid folic.. 2nd bby n 3rd bby sy upgrade makan obimin plus tu lg bgus sbb ada fish oil , folic asid ,vitamin semua dlm stu tablet abimin plus tu.. lg elok

4y ago

Sama2 sis 🥰

makan obimin je da cukop sbb dlm obimin semua da cukop...sy dr awal kndungan mmg makan obimin..tp beli sndri kat farmasi kat klinik da abis stok

4y ago

ohh okey sis noted. timakasih 😍😍

Tahniah sis. Awal2 mkn obimin..nnt kalau hb low boleh makan iberet. Sy mkn iberet smpai la bersalin.. Lebih 5 kotak rasanya. 🤭

4y ago

Welcome 💓

Congrats dear.. Acid folic kena makan jugak.. Akak x amik obimin tu sbb sembelit.. Akak beli supplement lain

4y ago

alhamdulillah. tqq akak. ❤️❤️ timasih kak 🥰🥰🥰

Sis... alahan sis tu means makan pastu muntah balik ke macam mana?

4y ago

sama! alhamdulillah. take care ya ❤️ kita jarak beberala hari je la kan. sy dah 7w2h hehe

Rasanya taknya dh sbb obimin ni dh ade acid folid.

4y ago

betol2 sis. tqqq sis ❤️❤️😘😘

mkn je obimin..

4y ago

ok sis ! tq 🥰😍