Edd tak sama

Sy ad scan dkt klinik swasta edd saya 24/2/24 tp scan kat kk edd jd 28/2/24. Mana satu ya yg betul?#pleasehelp #firsttimemom #FTM

19 Balas

Edd tu estimation saja. It depends on baby nak keluar bila jugak. Sebab masa time saya baby keluar 10hari awal dari due date. Eventho anak first orang kata baby keluar lambat, bukaan lambat sume tu tak betul. Sebab saya pun laju je rasa cam tak sempat nak bernafas laju dia hahaha. Just once dah masuk 3rd trimester yang hujung above 36w tu, start prepare anything ya. Mentally and physically. Ada turun tanda sikit terus ke hospital check just to make sure condition baby is fine. Btw Semoga dipermudahkan urusan :)

Normal tarikh berubah2 seminggu awal atau seminggu lewat. Dan nanti boleh juga bersalin 2 minggu awal atau 2 minggu lewat. Guna edd yg latest kemudian seminggu awal dan seminggu akhir dah kena bersedia untuk bersalin sbb selalu tarikh kita bersalin tak sama macam edd pun

normal to sis..nt akn scan smula untk ketepatan edd...sy pom mcm tooo...klau ikt last priod,akn brsalin 9/11...bila ukur n buat detail scan...akn brsalin 22/11..lari jauh sb lmbt persenyawaan ..so xperlu risau..normal je jarak 1mgu atau 2 mgu....

Doc bgtau if btol2 pasti dgn first day last period just stick with edd yg last period je. Mcm sy first scan on 6 week beza edd ngam2 seminggu. Then bila masuk 8 week pg scan edd berbeza cuma sehari je. So doc bgtau boleh ikot edd last period je.

edd sy pun selalu berubah. kat buku pink kk follow tarikh period. kalau swasta plak stiap kali scan dia akan follow tmbesaran baby. so sy agak² je la anggaran tarikh lebih kurang tu...xcepat, lambat sikit..doa semoga semua dpermudahkan ja😅

Saya ikut je edd dlam buku pink. EDD ni akan slalu berubah sbab ikut size baby. Lari beberapa hari ke seminggu camtu normal la tu. Kalau baby besar 2-3 minggu dari edd tu yg xnormal tu ..

masa 1st checkup misi dh tanya last period bila...dh kira dari situ. so klu scan tu ada lari2 sikit tu biasa. melainkan terlalu jauh (+/- 2 minggu beza) itu yg kena kira semula.

Sis saya menyesal x ikut edd swasta sepatutnya 26/3 tapi dkt kk jadi 21/3 , bby kluar 27/3 normal kalau tak kena induce operate katanya dah lewat nak bersalin ngeriii oooo

setiap kali scan pasti edd akan berubah. ikot yg paling latest je awak. tp make sure standby brg semua awal. ada bby keluar awal dr edd. ada bby keluar overdue. tak tentu

Edd normal kalau beza dalam seminggu. Jangan pening2 fikir pasal ni ya sis. Saya dulu edd gov 12/2. Swasta 6/2. Anak lahir 9/2 emergency czer.