Mcm mna kurang gerak?

Sy 24weeks nk msuk 25weeks. Perlu kira dh ke fetal kick tu. sbb nya nk pantau tgh puasa ni. Baby sy gerak mcm tak menentu je. kdang2 pgi kdang2 mlm. Risau duk pikir sy puasa baby okay ke.. tpi sy rsa masih lgi okay. xde pening2 ke terlampau letih lgi.

7 Balas

Saya pun 23w. Semalam lepas berbuka saya tak rasa tendangan baby. Suami panggil pun dia tak aktif macam selalu. Hari ni, pagi saya monitor sampai pukul 1 dia still tak tendang. Ws nurse kk, kalau 28 week tu memang advice terus pergi hospital untuk check heartbeat. Tapi sebab saya 23 week, nurse suruh bukak puasa je dan banyak rehat. Baby kecik lagi, kadang kita tahan tapi dia tak tahan. Jadi saya berbuka je, sampai check up nanti baru nurse bagitahu boleh puasa ke tak. Saya pun tak ada pening atau keletihan melampau. Lapar, dahaga pun tak rasa.

Haritu saya ada dengar talk dari “ejaconfinementhelper”. Kalau dah jaga sebaik mungkin pemakanan sahur & berbuka dengan baik, pengambilan air juga. Dan kalau nak berpuasa, pastikan hb normal. Bawah 28 week kalau dah boleh rasa gerak, tiba tiba puasa tak gerak, boleh tuam perut dengan ais. Cakap cakap dengan baby. Moga bermanfaat. 😇

Gerak baby memang signifikan 28wks. Tapi 25wks mcmtu kita dah boleh rasa baby aktif. Kalau tak aktif tu terus buka puasa je sebab kita tak tahu keadaan baby kat dalam kan. Saya 27wk, semalam 4jam tak rasa baby gerak, terus buka. Risau. Org kata trust your instinct.

saya pun risau jgk time kerja asyk pegang perut je nak rasa dia kick tp kdg2 mcm tak rasa da tekan2 perut pun dia tak gerak. tp kalau tak puasa pun mmg tak rasa sngt dia kick tu. risau nak berbuka ke tak hukhuk

Di KK, week 28 baru start kira. Jika risau kan kandung, islam ada rukhsah bg ibu hamil dgn diharuskan berbuka puasa. Nnt ganti dan bayar fidyah. Consult with your doctor Untuk pemeriksaan

sy 25w gak.. p chck up hrtu pon nurse pesan sruh pantau anak gerak.. agk anak xbrpa aktv mmng sy buka puasa...

kick tu start kira 28w. nanti nurse/Dr akan inform bila start kira. InshaAllah baby okay je tu.