Gula rendah masa puasa

Sy skarang cuba utk puasa. Dah 6 bulan tpi alhamdulillah rsa masih larat. Tak ada pening2 pun. Sy saja nk pantau gula sy sbb sblm ni pernah hypo . Tgk2 bila msuk petang je gula sy dlm bacaan 3.7-3.9. Sahur tak de tinggal. Saya mkn nasi, lauk dan sayur. Rsa mcm mkn bnyk dh. Ada sapa sama dgn saya tak? Bleh share mkn apa nk bgi bacaan gula stabil tak terlalu rendah. Sy takut bhaya pada baby klu sy yg hypo.

4 Balas

berani nya nk teruskan puasa walaupun bacaan dh jatuh bawah 4..🥺 mcm sy. gdm on diet control..masa buka puasa makan kurma 7biji..tp sbb pk 13jam xmakan, sy makan 2 senduk nsi (x over pn mcm membukit)..check gula lps 2jam 30min naik smpai 7..then mlm jd hypo. trus xpuasa (tp niat jela malam tu puasa utk esok hari cuma kalau nk makan, makan je..)..fikir keadaan anak yg kita xtau ok ke x.. kalau awak nk teruskan puasa, keep check tau bacaan gula.kalau mmg dlm range xnormal, jgn paksa... puasa xpa, boleh ganti .ksihatan kita pnting utk pembesaran anak

1y ago

okay trima kasih. tu la sy skrang duk pantau lgi gula. klu bwah 4 lagi sy berbuka je. risau je apa2 jdi nnti.

Consult Dr sis. Sy takde pengalaman tu, tp kwn rapat sy share dia gdm, doc tak bg puasa sbb boleh buat baby kurang oxygen. Tp dia nak cuba jugak. End up dia hypo & gastrik teruk. Masa baby dia lahir baby kurg oxygen, doc cakap maybe komplikasi masa lahir, tp smpai skrg kwn sy menyesal puasa sbb dia rasa tu bg kesan dkt baby dia. Sy just share pengalaman ye sis apa2 better tanya Dr.

1y ago

ye ke.. tu la sy pun x nak apa2 jdi kt baby disebabkn sy nk continue puasa. okay2 trima kasih nnti sy consult. sbb sy xde gdm tpi mmg entah knapa la gula asyik rendah je.

makan kurma waktu sahur dan berbuka. jangan miss setiap hari. insyallah kekal bertenaga.

makan manis lebih sikit masa sahur. kurma boleh mkn. kismis boleh. coklat boleh.