preparation 1st baby

Sy 13w pregnant & ni anak sulung. Apa yg sy perlu prepare? Sy mcm pening la even nak pilih botol susu which one yg ok, sabun baby, baju, barang2 baby, barang2 utk berpantang. Sy rasa mcm byk sgt benda. Itu blm masuk breast pump & carseat. Perlu beli online/walk in kedai baby sebaiknya?

9 Balas

Personally, saya menabung untuk beli benda yang paling penting — iaitu kerusi keselamatan kanak-kanak dari jenis infant carrier seperti bakul. Walaupun ada yang kata boleh beli selepas pantang, mana tahu terpaksa berulang-alik untuk pemeriksaan di hospital atau klinik kesihatan. Infant carrier boleh digunakan oleh anak seawal keluar dari hospital dan ada juga hospital swasta seperti Rampai Puteri Medical Centre mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan semasa meninggalkan hospital. Kalau Puan masih belum beli kerusi keselamatan kanak-kanak, boleh dapatkan cadangan di Facebook group Child Passenger Safety Malaysia (CPSM) di sini: https://www.facebook.com/groups/cpsmalaysia.org/

beli sikit² every month. buat list bulan ni nak beli apa, bulan depan nak beli apa. pastu yg macam mandian apa semua tu, tak payah beli yg besar terus. beli yg travel pack je. sebab taktahu kan kulit baby sesuai ke tak dgn mandian tu and confirm orang bagi hadiah nanti benda² camtu. breastpump tu, usha dulu dekat kedai. pastu beli online. lagi murah. carseat dengan stroller, lepas bersalin / lepas pantang baru beli pun takpe. dlm pantang tak berjalan sangat pun kan. baju² tu tak perlu beli banyak sebab orang bagi jugak. kalau beli, jangan beli size kecik banyak² nanti pakai sekejap je rugi hihi.

Utk 1st time mom, better walk in kat kedai sebelum beli online. Rasa kualiti material Beli time sale. Buat list. Baju baby beli utk newborn dlm 2 helai. Yamg lain beli size 3-6, 4-8 @6-12 bergantung kpd brand sbb bayi cepat membesar. 1@2 bulan dah x muat. Botol susu yg ptg BPA free. Tak perlu mahal2. Sbb sepatutnya kena tukar setiap 6 bulan. Invest duit utk beli barang yg perlu beli good quality macam ergonomic carrier

Kalau nak kira mmg tinggi cost, lg2 kalau anak sulung excited nak membeli brg2 baby.. Boleh listkan brg2.. And beli mana yg penting dulu.. Memandangkan sy ramai anak buah, sy mntk kakak2 sy je baju baby since baby ni cpt membesar.. Nak beli byk mcm bazir plak.. Kalau nak beli pun 3 months above.. Sy akan beli brg2 yg tak boleh recycle cthnya napkin, towel dll..

Sama la.. Tapi saya buat srvey.. Buat list mana yg penting.. Erm.. kalau tengok snarai.. Mmg banyak.. huhuhu.. Skrg dh bnyak sale brg baby.. so boleh la beli sikit2.. On9 pon ada jual set newborn dh.. bleh tngok dkt page FB JMO..

5y ago

Tula.. klau set skli postage.. mmg x bkira la nak beli 😊😇

Google dulu list keperluan baby. Beli sikit2 ikut list. Breastpump better beli walk in, boleh try and get more information.

Sy byk beli online masa anak 1st dulu sbb byk murahnya..

Buat list yg pnting² dulu sis 🙂

lebih baik walk in je.