makan pedas

stress la saya bila husb bising saya makan pedas, langsung tak boleh ke ? sbb saya mmg jenis tahan pedas & makan pedas tp i know la now prgnnt ni takda la smpai tahap pedas gila parah i makan, saya tgah makan masa tu jgk dia nak marah2 saya, skurangnya hormat la saya tngah makan, sambil2 tepuk peha saya kuat pulak tu sbb marah trus putus selera saya wktu tu, stress betul laa, sbb saya tahu saya tahan and tkda always pun saya makan pedas tu, bknnya pg ptg mlm saya mkan pedas, skali skala je, tu pun td saya mkan sikit je, trus dia ckp nnti bby cacat klau mkan pedas, trus sentap hati saya bila dia ckp mcm tu terus lari ke dapur ? sbb tu saya lebih suka balik kg, sbb my mom je tahu saya mcm mna, saya tak boleh klau husb marah2 mcm tu mmg saya kuat terasa hati dgan dia time2 prgnnt ni hmm

42 Balas

Sama la kita sis,makan pedas x bole asam x bole semua jenis makanan yg saya suka semua x bole , kdng"dia mrah saya dpn family dia sbb saya makan benda"mcm tu , mkn sikit x bole juga , sayu hati dibuatnya padahal selera saya semua ada kt situ , kdng"tahan air mata je dia mrh"mcm tu , kalau ya pn nk mrh tunggu la siap makan dulu😣ni x terus"naik angin kadang"saya keliru siapa yg mndung sbnrya saya ke dia ? Siang malam pagi petang duk bebel je kerja dia , telinga saya ni da nk bernanah , kdng"tu pn kalau saya da geram saya tunggu dia tidur dulu baru saya makan sembunyi"😂nyaman rasa hahahaaa,

4y ago

Mentang"kita tinggal kt family dia kn suka"je nak marah orang, nasib baiklah saya fikir pasal baby ni kalau saya emosi nnti dgn dia, saya malu sbrnya bila dia buat mcm tu , saya xnk orng luar tau kami gadh ke x tapi tu pn dia x paham kan😌tapi kan , mana kita nk cri buah kelapa😂teringin nak minum , saya nmpk orng post dalam ni terus terliur , da lh x bole keluar p mana"😯

sabar sis.. laki saya pun marah makan pedas sebab pernah gugur kes makan ramen.. preg kali ni laki marah pun saya mkan jugak tapi pedas cili je lahh.. ramen or maggi pedas memang xsentuh preg kali ni.. cuma pernah makan taekpokki pedas macam kuah ramen time kandungan sebulan sbb xtau preg.. alhamdulillah elok sampai sekarang.. pedas cili hari².. harap xbagi kesan pape kat anak,, ye lah sebab saya tak pernah cirit birit or kene pape kalau makan pedas.. kalau pantang benda lain boleh lagi.. klau pedas memang ta kuadd nk tahan lelama.. da dari kecik makan pedas..

Tak ada fakta yang mengatakan bayi akan cacat jika si ibu makan pedas.. Masa sy preggy ank 1st.. sy mkn pedas2... its nothing happened to my baby.. Tapi terjadinya pada sy sndiri sbb sy ada gastrik.. si ibu yang sakit mungkin pedih ulu hati.. atau pedih perut.. ikut org juga.. Boleh makan tapi berpada2.. mungkin suami awk terlalu menjaga awk.. dia xnk jadi pepe pada awk dan bayi.. bersabar dan bertenang.. fikir positif.. jgn strees2..

4y ago

Ya tau la kn dia risau kn kita ngn baby dia nih tapi , paham"lah perasaan orng yg tngh mndung ni , emosi cepat terganggu,kalau dia mrah saya dpn orng ramai terus air muka sya jdi lain, nk je ckp dkt dia jgn nk mrh je keje engkau x rasa apa aku rasa , apakan daya , kita tk bole derhaka kt suami 😌

Sy dri awal preggy mmg suka mkn pedas2.. Trtma tomyam.. Mmg slra wktu preggy ni mcm2 kta nk.. Asben xtau piling2 tu😂 yg diorg tau hnya mnjga.. Tp jgnlh kontrol sgt pmknn org mngndung ni.. Sbb org mngndung ni pn snang naik angin.. Prsaan dy xtrkwal.. Utk asben, kna fhm prsaan dan selera c preggy.. Utk c preggy, kna jelaskn apa baik bruk pda kndungan dan kna pndai kwal emosi ya☺️ smoga sis sntsa sihat dan jg bby sis ya😊😊

4y ago

Amin... Terima kasih sis.. 😊

Sy mkn pedas dr bujang sampailah pregnant,suami pun takut tgk..kuah sup sampai merah membara.Suami sy tak marah pun cuma dia ckp kurangkan pedas nati cirit birit.Klu takda cili/lada mmg tak masuk/selera mkn.Suami sggup p bli cili yg tumbuk/blend sedia wlpn mhl,btl sos cili tu dijual rm12sebtl.Ramai juga org lbh tua ckp,mkn pedas2 nati kulit ank klr byk ruam, syukurlah ank sy takda pula lgsg ruam wlpn hr2 mkn cili setiap kali mkn

4y ago

Nak mkn yg mewah p masa dpt gaji so lps tu budget yg lain kita dpt kurangkan..sekali sbln cukuplah

saya makan je. kalau teringin saya siap makan samyang lagi depan husband. kalau dia cakap pasal fakta mengarut pasal baby, saya cakap je "doa nak macam tu ke? haa nt kalau dapat jaga lah ye sbb dah doakan dia centu jgn nk salahkan org je" terus dia senyap. saya siap suap dia samyang tuu. sbb kita takleh cilikan mulut dia kann, dia lg taktahan pedas dr saya so saya pedaskan je mulut dia sbb doakan anak saya centu 😌

4y ago

hihi saya tak berani nk ckp mcm tuu, tanak nnti dia tinggi suara saya lg laa sedih 😫 skrg da fhm dia mcm mna, jd baik saya diam je, bru la time tu dia tergedek gedek cari saya 😌

xda fakta menyebut mknan pedas bole jd punca kecacatan pd bayi. mne lah suami awk dpt fakta ni. sy pon preggy.. sjk awl gemar yg pedas2. pnh teringin mkn aym goreng + kicap & ratah cili padi. sy mkn jela..tpy x la over🤣 pedas yg bole terima akal. kta bukan la bodoh sgt nk jejaskn kesihatan dri & baby smpai daily nk mkn pedas. cuma bole kurg2 kan.. 😉

4y ago

xpe ye kurg kan cikit pedas tu.☺️

Seeloknye kurang kan tahap kepedasan tu & kekerapan mkn pedas .. sbbnye pernah ade pengalaman bestfriend mak sye dia suka mkn pedas2 time prggy last2 anak dia kluar kulit kaler merah. Mcm xde kulit . Kulit tu terlalu rapuh sbb effect mkn pedas. Anak dia kena tahan 1 bulan dkat hosptal. Sye mmg hantu pedas, dngr crita nih trus hadkan pngmbilan tu

Sy jenis y tak tahan pedas, tp suka makanan y pedas, x mkn pedas rsa x kna dgn tekak...emm husb pun slalu mrh bila mkn pedas, dia ckap 6ty nk tdo mlm x slesa n pedih uluhati, mkn pedas sgat....so sbb x nak elak dari rsa x selesa or pedih uluhati, kna jaga2, wlaupun keinginan rsa nak mkn pedas to ada, x lengkap weh mkn x pedas..

Samalah saya sis.. Suami marah jugak kalau makan pedas, dia risau kat baby.. Lagi2 dapat boy pulak, tapi xadee lah sampai marah cakap benda merapu n bukan2.. Kesian kat baby, mulut suami isteri kena jaga2 bila kita preggy.. Sebab setiap kata2 adalah doa.. Harap suami sis xulang benda yg sama..