Perlu tak mensterilkan botol dan puting susu anak setiap kali selepas menyusu?
Voice your Opinion
Perlu
Tidak perlu

25397 respon

34 Balas

Mcm sy, sy sterile kan smua brg baby masa baru first beli. Lps tu sterile 2-3 kali sminggu. Klau sterile byk kali, bimbang nnt chemical reaction plak kt botol susu. Jd sy beli botol sterilizer yg ade skli ng dryer. So just dry je instead of sterile.

Yang penting adalah cara kita basuh,hygine iaitu cuci tangan sebelum menyentuh botol utk bancuh susu & cara simpanan botol susu itu sebelum kita gunakan semula kepada bayi.

tumpang tnya, baby sy usia 2 weeks fully BF alhamdulillah. Bila masa yg sesuai utk biasakan baby dgn botol ye ? maternity leave 2 bulan shj. any advise ?

bagaimana cara turunkan kuning pada bayi?

3mo ago

anak saya awal² jaundis 182, saya bf anak, dan saya sendiri amalkan susu kambing (karihome mama), serta nahla balm, balm tu mgkin serasi dengan anak saya dan dengan izin Allah juga 7 hari je turun ke 63. terus discaj kuning.

Sangat² perlu..utk membasmi kuman bakteria segala..

perlu tp bkn setiap kali lepas guna 😅

perlu sterile, tapi tak la setiap kali kot 😅

Perlu. Atas nasihat doktor steril setiap kali selepas guna

Takut nnti terlekat lg bakteria n bekas2 susu basi

msti. tp pkai yg steam leceh skit. ade basah wap.