Pramatang 28minggu

Spa sini ad sejarh bayi pramatang.... Boleh sy tahu berapa lma baby boleh keluar dri NICU ya? Skrng dh msok 2 minggu ad di sna...

7 Balas

anak saya lahir 1kg, 29week..berat 1.8kg baru boleh keluar.. anak saya ikot due date dia, baru nampak muka sebenar, warna kulit sebenar, berat sebenar lahir dia.. mmg pakai oksigen..dia ada masalah saraf mata tak matang, memang kena lazer mata, 2 minggu lepas discharge, masuk balik sebab nak lazer mata.. mula² mmg saya tak nak sbb kesian kat anak tp sy pk balik, sy tak nak pentingkan diri dan ni untuk kebaikan anak, sy buat juga..mmg nampak kesian dan takut tapi alhamdulillah sekarang anak saya normal, mata pon normal..kalau sy tak buat operation tu, risiko kat anak saya buta, mata tersumbul.. 2 bulan kat incubator tu la saya ambil masa rehat, pam susu, saya hari ke 5 baru ada susu, mmg berurut sana sini sbb nak bg susu keluar, buat segala petua, alhamdulillah dah ada bagi kat nurse untuk nurse susukan dia..sbb pakar cakap, kalau boleh bagi susu badan sebab usus dia belom matang lagi tp seandainya takde, takpe..beli susu untuk pramatang..brand similac ada.. InsyaAllah anak awak okay, selagi pakar tak cakap apa²..bagi semangat kat dia hari².. bercakap dengan dia..bacakan doa untuk dia supaya dia sihat.. semoga anak awak sihat secepatnya.. aamiin..

sy dlu ank first .24minggu .lma dlm nicu dkat 3buln .tp dktor ada kesan ada cecair lebihan dlm otak .nk opret sgla tp sy tk nk .sy nk bwa je kluar hosptal .tk thn tgok ank kena cucuk² jrum🥺 .tp skrg dh tk de dah .dh kembali kpd yg maha Esa 😢 .ni laa sy tkut skrg sy 29wk .sy tkut berisiko yg sma dgn yg bby first .doa kn sy dn bby shat sprti bby² yg lain🤲🥺

saya anak sulung dulu lahir 33w .. dlm 2mggu jaa kat NICU .. dah blh balik sebab tadak mslh apa2 & berat capai 2kg ..masa lahir berat 1.8 jaa .. tp klau ada mslh lain lama jgk la kne tahan .. moga urusan puan dpermudhkan & bby cepat dpt blik umah ❤️

Sy pula berisiko besalin awal skrg 27w, sbb baby di bawah da dekat dgn pintu rahim doktor gtahu situasi mcm ni bila2 masa boleh bsalin jika bnyk gerak. skrg doktor suh rehat 1 bulan jgn bnyk gerak...semoga urusan kita dipermudahkan..

awal sngt 28minggu ... sy anak pertama 34week lahir pramatang jgk .... duk nicu 11hari jgk lahir 1.9kg je... to pun puas merayu ngn dokter sbb nak balik pantang anak ada

Pengalamn anak pertama sy perempuan pun Lahir pramatang. kene tahan NICU sehari sbb jaundice. Bile bawak balik jaundice makin tinggi. Jaundice ank sy sebulan baru turun

2-3 bulan