Ubat perancang

Salam, sy nk tnya ad x dlm ni ibu² yg lhirkn bby pramatang n bby tu mninggal. Lpas dri tu nurse ad sruh kita ambl perancang tak? Mcm sy brslin bby pramatang 6bln, lpas tu ambl msa brp lma ye untk mrancng yg sterusnya?

1 Balas

Wasalam , hai . Sy ada pengalaman gugur masa kandungan pertama bawah 3b , sy mmg , 100% refer doktor . Masa sy dulu doktor suruh sy rancang untuk mengandung balik selepas 6b tapi x amalkan perancang . Tapi sy 4 bulan lepas gugur sy dah mengandung balik kandungan ke-2 . Tak ada pun doktor atau siapa² yg marah sy , tapiiiii . Bila sy bersalin pada usia kandungan 36minggu , masa tu doktor terangkan . Risiko orang yg pernah gugur , orang yg pernah bersalin awal sebelum waktu , memang kene rancang jarak ikut nasihat doktor supaya takkan berulang lagi . Jadi lepas sy bersalin hari tu , sy di nasihatkan anak sy renap usia 2 tahun baru sy boleh rancang anak no 2 . Jadi saya sarankan baik puan tanya nasihat pakar , sebab mereka ada ilmu . Yg lain trserah pada yg maha kuasa , bab perancang . Kawan sy ada sorang cucuk tiga bulan sekali tapi mengandung juga , masa tu doktor pun xboleh nak marah .

5y ago

InsyaAllah sis.. Aamiin..