Usia kehamilan

Sorry ya jangan kecam or perli or cakap saya bodoh. Saya tanya sbb tak tau. Kenapa kita mengandung 9 bulan tpi bila Dr kira edd mesti 40 weeks? Sbnrnya 40 weeks bersamaan 10 bulan, bukan 9

3 Balas

sbb 40w+6day tu adalah kiraan dari tarikh hari pertama last period. yg mana bayi masih lagi belum terbentuk. hanya implantation/baru berlaku persenyawaan. sbb tu plus minusnya kita sebut 9 bulan. btw, sbb tu kt klinik dr dan nurse xguna bulan taw tpi guna minggu.

8mo ago

ok dh tgk. kiranya additional 1 week pada 1st n 3rd trimester tp additional 2 weeks pada 2nd trimester ya. thank you awakkkk 💕💕

Boleh refer sini

7mo ago

Kalau ikut yg komen last ni.. Dia ikut kiraan sebulan 4 minggu means sebulan 28 hari je.. Yg btul adalah yg 40wk tu.. Sbb klu kira 40wk × 7 days = 280 days.. Kita try ikut sebulan 30 hari ya.. 280÷30= 9 mths lbih kn... Btul la tu 40wks....