Sy tertanya2 la kan…

Ibu mengandung kan 9 bulan 10 hari.. 1 bulan = 4 minggu 9 bulan = 9 darab 4 la kn means bersamaan 36 minggu. Kalau tambah 10 hari jadi 37 minggu lebih sikit. Jadi kenapa due date bersamaan dengan 40 minggu ye? Adekah sy kne prepare utk bersalin masa 37 weeks? Just curious je 😅😅. Sorry la kalau soalan childish, dh lama terfikir huhu

8 Balas

Sye dulu pun Tk tau kira mcm mne 😅tapi alhamdulillah anak first terlebih ranum bak kata kak ipar Sye .. sbb biasa 40 mgu da beranak kan , tapi Sye 40 minggu 5 hari ke berapa hari tak ingat tpi lebih kurang 5 hari terlebih hari cmtu la.. alhamdulillah sihat keluar2 berat 3.41 kg

1 bulan tak genap 4 minggu sis. 1 bulan 30/31 hari, 4 minggu baru 28 hari. medically kita kira pregnancy dalam minggu. 37w masih early term, full term 39w - 40w6d. tapi boleh dah nak prep untuk bersalin sejak 37w.

5mo ago

haha pregnancy brain orang kata 😝

saya pun dulu ada pertanyaan yg sama. don't worried, u not alone. hehe. dah boleh dah prepare dah tu. kalau nak bersalin ke apa nanti, husband tggal nak angkat beg je dan bawa kita p hospital

Prepare sis bila dh 37w sbb medically baby dh full term. Brain n paru2 dh fully developed pun at 37w. 40w tu estimation shj utk bby boleh ad dlm perut. Max 41w. Ikut condition bby and ibu tu.

hmm sye x penah tpikir pun.. cumanye ble da 36 weeks sye auto ready je nk bsalin tu..

I think.. 9 bulan 10 hari = 280 hari 280 hari ÷ 7 hari(1 week) = 40 weeks

5mo ago

yeee betul2 dulu saya pun konfius sbb kira2 gaji jugak 😂😂 alhamdulillah baby keluar 39w6d hehe

saya xterfikir pun.. yg pasti 37w keatas dah full term

sy anak 1st 40week 1 day anak no 2 40week 5 day