Berapa minggu bayi lahir

Hai. Minggu ke berapa sepatutnya bayi lahir ? Bukan mengandung 9 bln ke. Kenapa sy pnya due date sy kira 40 week sama dgn 10 bln ?#firstmom #seriusnanya

13 Balas

40week sbb kita set sebulan Ada 4week, jadi 10 bulan la. Kalau tgk kalendar betul ke setiap bulan 4minggu? 4x7=28hari? Sebulan yg ada 30,31 tu lebih hari dh Kalau ikutkan? Pendapat Sy Bab bulan hari pun ada lebih kurang, Xyah pening2 brapa week nak guna utk kira due. Guna je yg kat Google pun okay dah. Kalu kurang lebih sminggu dgn yg nurse, tak Lari jauh dah pengiraan. Nurse pun bukan nya semalam blajar hari ni jadi nurse. Dah ada due kira okay la. Beranak pun bukan betul2 ikut due, Ada org lebih, Ada org awal sgt. Yg pentingnya Igt Bila last period(hari first).

9 bulan = (30 x 9)+ 5 =275 hari 40 minggu = 40 x 7 = 280 hari orang selalu cakap mengandung 9 bulan 10 hari kan. 9 bulan 10 hari = (9 x 30) + 10 = 280 hari. sama lah 40 minggu. lebih kurang je kan. beza cuma klinik kira guna minggu. kita suka kira bulan. Bila masuk 36 minggu, baby dah cukup matang. in Sha Allah, Allah akan permudahkan semua urusan ibu2 semua.

sebab dikira dari tarikh pertama last period. sedangkan waktu subur selalunya seminggu lepas period. sbb tu 37w dah dikira tempoh matang. mngandung kan 9bulan 10hari = 37w3d. 40w tu pulak paling maximum. kalau baby xkeluar jgk itu yg kena induce lah apa lah.. sekian...

37th week (9 bulan) tempoh matang utk bersalin. Tu yg ada kes yg berisiko, doktor arahkan induce pada 37th week. 40th week ikut due date drpd hari pertama last haid yg kadang doktor bg lg seminggu klu baby belum sedia nak lahir.

38 weeks.. 39weeks dh cukup tempoh matang.. atas rezeki masing² lh ada awal dari due ada lewat dari due ada yg tepat due.. x blh jangka.. yg penting rajin bt aktiviti bagi jln buka cepat..

2y ago

haha..itu la,😆

Hai sis. 37w dah kira matang. Anak sy lahir 36w6d dikira borderline 😅 40w tu kira mcm maximum la tp ada yg beranak masa 41w sbb belum ada tanda2 nk beranak itupun kalau dia takde apa2 mslh sepanjang mengandung.

start 37w tu dah dikira boleh lahir puan , memang setiap orang pregnant dr bagi tempoh 40w kalau lebih dari tu overdue dikira .. saya hari tu anak 1st sampai 41w .. cuma baby je nak keluar bila tu tak pasti

mmg kk kira 10bulan.. tapi minggu matang janin 37week je.. atas baby jgk laa nk kuar minggu ke brape sbb mmg susah nak jangka baby ni masa bila nk kuar 😂😂

36 week Tu baby dh ckup matang dh..tunggu time je nak keluar. semoga Segala urusan dipermudahkan ya...saya bersalin di waktu 37w 4d ... alhamdullilah anak dh usia 3 Bulan 20 hari Dah..

klau kt buku pink pun nurse akan letak tarikh maksimum edd tu. tp x semua akan ikut due date. ade yg cepat. ade yg lmbt. bergantung pd risiko masing2