gambar sensitif episiotomy

sorry saya post gambar ni sbb saya nak tahu ada tak yg mcm saya luka jahitan episiotomy jadi mcm ni? boleh tak share apa perlu saya buat? esok saya nak ke klinik check

gambar sensitif episiotomy
54 Balas

Sy pernah jadi mcm tu..sy mintak nurse tgkn sbb bile gerak jadi sakit..nurse ckp bengkak & regang jadi nurse suh sy cuci gune air suam dgn garam pastu lepas tu keringkn(sy gune kipas lepas g toilet)dah kering amik ubat kuning letak kt pnutup die siram kt luke tu pastu tgu kering lg pastu bru pakai pad..pad pun sy sapu ubt kuning..alhamdulillah ok..tpi mase tu sy dah hari ke 10 tak silap..tpi sis cube tye nurse yg dtg melawat utk tengokn dlu..semoga cepat sembuh ye sis..🌹🌺

4y ago

Biasanya trbukak ni bwh faraj ke? Atau tgh jahitan ke...atau di dubur..

masa sy dulu tkot giler nk tgok. haha last2 beranikan dulu jgk. utk tgok. bnang 1 putus. patot la sakit sgt. alih2 beli solcoceryl ke apa tah sapu bagi letak kipas kat bawah tu kasi berangin. asal kering je letak tp xboleh byk sat g dia akn tmbuh dging lebihan. tp dh 2 bulan gitu dh baik spnuhnya. cuma bila raba2 boleh la kt rasa bekas jahitan kt bawah tu. ala xkesah tu adalah pgorbanan kt utk jd ibu. ni tga tunggu bulan 11 beranak lg. huhu doakn smua baik2 ye

Sama mcm.saya sedikit bengkak tapi lama² okey tmpat tu ... Lagipun bgian bawah jahitan tu terbukak so skrg pedih sikit² yg atas dh okey tak rasa apa dh sbb saya selalu lepas buang air pasang kipas keringkan pastu lap dengan tisu buang lendir² darah semua pastu pakai ubat kuning nurse tk bg letak ubat tu tapi saya letak jugak alhamdulillah isi pun dh cantum cuma pedih sikit sbb kesan tsrbuka tu ad sikit rengang ....

4y ago

Alhamdulillah dh bercantum , harini hari ke25 dh tapi pedih sikit ja sbb kesan terbukak tula tp dh bercantum cuma nampak merah sikit² je , saya cek sendiri guna cermin kecik lepas mandi bukak kipas lap guna tisu tempat jahitan tu pastu biar je sampai kering... Saya punya terbetas bahagian bawah tapi sikit ja bahagian faraj tu dh sembuh dh dh boleh duduk bersila dh hihihi 😅

sy pn kne episiotomy artu sbb anak first..kalau nak luka cpt cantum amik air suam+ garam sikit letak kt luka terbukak tu pstu beli ubat nie kat farmasi..letak sikit kt keliling luka tu pn baik tuk cpt kn daging cantum..doktor Pakar pn suggest cmtu..sbb sy Hari ke7 luka da terbukak besar smpai benang luar tercabut byk..alhamdulillah Hari nie da day 42 tgal cikit je luka xcantum

Kurangkn bergerak ye sis. Banyakkan makan buah oren untuk mempercepatkan penyembuhan luka dari dalam. Lepas tu boleh try basuh dgn air garam yg dibancuh dgn air suam. Masa jahitan episiotomy saya terbuka, doktor kk kat tmpt saya yg suggest basuh dengan air garam. Lepas 2 minggu bercantum semula jahitan nya. Semoga dipermudahkan urusan dan cepat sembuh ye sis. Aamiin🤲🏻

cube cuci gune daun sirih , rebus daun sirih dgn asam keping. cmpur sikit garam kasar , rebus smpai mendidih , tutup api. then sejuk kan kejup , pastu setiap kali kencing , cuci air paip dlu , pastu bilas dgn air rebusan tdi. jngn bsuh da lps tu , In Shaa Allah bengkak cpt susut dn kurang sakit bila duduk , ni petua dari bidan yang mengurut sy , petua org lama

Sy pn tngh pantang skrg hri ke24 alhamdulillah luka jahitan sy baik sda sy cci guna air suam sja doc n nurse xbg cci dngn air garam or manjakani atau pn mnum jamu2an , tp lpas semnggu sy rsa mcm x selesa mo buang air besar pn tkt, luka jahitan skit sbb benang tnggal last2 brnikn diri cci dngn air suam tu cmpur garam ckit sy bt 2 3x trus sembuh luka pn kering trus..

3y ago

Tapi saya 3anak air paip jer 2mingu lbh dh cabut benang

Sy pom skrg tgh pantang, and sya minggu lepas jahitan tu trbuka sikit.. Lpas tu sy byk rendam buntot/tmpat jahitan tu pakai uncang herbanika nona roguy.. Org soh ltk garam tpi sy xletak sbb tkot pedih.. Hri2 sy rendam bontot dlm air Nona roguy tu.. Alhamdulillah skrg minggu ketiga dh trtutup balik dh jahitan tu.. N xde rse sakit dh..tgk kt luar dh mcm dh sembuh..

3y ago

kalau nurse o doktor kk dorg akan suruh refer pegi spital je sis..tp baik ikhtiar je dlu..kalau jahitan terbukak pegi spital ada stgah dorg nak jahit balik tp tgk luka jgk cmne..kalau luka luar yg terbukak dorg gunting je benang luar tu bg terbukak besar..nty dy akan cmtum sndiri..sy artu da kne masa day 7..nurse kk suruh rendam luka dengan air garam pstu letak ubat nie bg daging cantum cepat

saya punya mcmni pelik da hri ke 26 masuk 3 minggu tpi bila tekap dgn kapas n ubat kuning masih sakit rasa bengkak dan akan ada darah.. yg atas tu nk ke bhgian vagina dan yg ada benang merah kena darah tu kena gnting senget ke bawah 40degree mcmtu.. perlu ke saya risau sbb ada darah bila tekap dgn kapas masa letak ubat kuning?

3y ago

huhu okay sis tq atas cadangan

lupa, jgn lupa makan ubat bengkak taw yg hapital bg or bole request kat doctor ubat surut bengkak, itu kalau makan dgn betul in sha Allah mmg surut lah bengkak tu, sy ari tu makan sebiji sehari, tp bengkak x surut, misi marah😅 sbb ubat tu kene makan 3kali sehari baru betol2 surut,, makan ubat x betul 🤭