Hai Mommies Gojes. .

Sorry kalau saya taip panjang sangat ye. Saya bukan apa. Saya cuma nak meluah kat group ni je. Hmmm. . Dah tak de sesapa yg faham keadaan saya sekarang ni. So nak minta pendapat atau apa2 cadangan daripada mommy2 kat sini kalau sudi. So macam ni. . Saya dah kahwin almost 9 years. Ade anak sorang, 8 tahun. Then sekarang ni tengah pregnant ke 2, twin pregnancy (13 weeks). Okay, so. . Saya fully house wife. Husband memang kerja. But then since awal tahun ni saya kira nak support perbelanjaan keluarga. Sebab nye kami duk menyewa + anak sekolah, dll. Oleh sebab tu. . Saya pun buat la babysitter kat rumah saya ni. At first semua okay, semua berjalan lancar seperti yg saya bayang kn. But then after saya d sah kn pregnant at 9 week with twin baby so saya rasa badan saya ni cepat sangat penat + emosi yg tak tentu, dll. Normal la kot sebab pregnant kn. Sekarang ni saya tengah jaga sorang budak ni. 1 tahun 7 bulan. So mula2 saya pregnant perangai dia ni okay je. Macam biasa. But lately perangai dia dah menjadi2 la pulak. . Manja nya + nangis nya + nak kena gendong all the time + cengeng nya. Ya Allah. . ?? Sampai saya nak makan pun kena pangku + nak kena gendong. Belum masuk bab nak masuk tandas, nak solat. Hmm. . Jangan cakap la. Memang tak boleh lansung. Confirm nangis macam kena dera ? Kalau boleh dia nak saya duduk or baring all the time tengok dia lari sana sini je. Nak bangun p minum air pun dah merengek nak gendong. Aduhh. . ?? Husband balik kerja pun dah naik stress dengan gaya budak ni tak habis2 manja nya + merengek So boleh tak mommy2 bagi suggestions kat saya. Macam mana nak handle kn hal macam ni. Saya nak stop mengasuh tapi risau perbelanjaan rumah. Ni nak saving utk twin kena banyak preparation. Kadang tu sampai saya rasa tak kuat dah, stress + depressed dalam 1 masa. Meluah kat husband pun, husband suruh berhenti kn je budak ni. Habis tu sape nak support dia utk prepare semua ni. Ishhh. . Geram!! ? Sometime memang saya rasa saya dah takde masa utk diri saya sendiri. Dengan perut yg membesar, abdomen cramping jangan cakap la memang terasa sangat kalau dah penat sangat. Walau pun parents budak ni bayar saya tak tentu masa, at least dorang bayar gak. Cuma nye yg saya tak tahan parents budak ni selalu ambil anak tak tentu masa. Sometimes makan masa 10-11 jam saya jaga. Tapi bayaran tetap sama gak tiap bulan. Less than rm500/ month. Sorry mommies panjang sangat dah ni. Anything suggestions or apa2 je, saya hargai sangat2. Love you guys ????

2 Balas

better sis behenti..Mmng betul perblnjaan xok..Sye mcm tu jga..Tpi rezeki anak nty tme nk dkt bersalin xslah alamat..Tkt nty msa fasa kdua n ktga sis lg tkt emosi..Dgn bdk yg dh makin ragam mcm2..Sye beranak sthun sorg pon kdg2 emosi xok tme preggy..pndpt sye lah..Ape suami kata tu btul..Sye pon xkije bila dh preggy dkat2..Bkn ape sis bdn tu n anak dlm.Kndungan xelok sgt dukung2..Kena jga diri dlu..Nty depress sgt jdi mcm2..Better bhnti dlu bs nty dh okey sis ambik blik jdi bs..

5y ago

Tq sis

Better sis stop dulu jaga bdk. Nti ble bby da besar,bru jaga bdk balik. Dan sis cari la biz online..sis join dropship..

4y ago

Klu join dropship tu cmne sis