sorry sensitive picture sikit

hi mommy saya nak tanya bahagian luar my nipple gatal macam ni lepastu saya garu so dia jadi macam ni then kalau kering dia jadi crusty and kulit kering tu mcm ada kat bra. kadang dia berair so dia melekat kat bra then bila tarik sakit and dia berair balik macam ni. haritu dah jumpa doktor, doktor bagi cream anti fungal tu tapi dah habis and dia bagi moisture je tak elok2 lagi since awal pregnant haritu. sesiapa tahu tak apa ni actually and macam mana nak rawat? hmmm kadang tu pedih. doktor kata sebab saya garu nipple kering.

sorry sensitive picture sikit
6 Balas

Cari ini di pharmacy @ watsons@ guardian.. beli size agak2 boleh cover area luka tu.. guna after letak cream.... Masa nak ganti plaster , tarik perlahan2. Klu just letak cream sj nnt x baik2, coz bila cream kering lekat d bra, itu yg buat skin luar tertarik bila buka bra

Petua mudah tanpa keluarkan duit. Ambil susu dr payudara sebelah dan sapukan sekitar kawasan luka. Jika luka melecet kena gigit dgn anak pun buat benda yg sama, insya'Allah hilang. Allah tdk menjadikan sesuatu tanpa sebab. Buat, usaha dan tawakkal. Selamat hari ibu mommy😘

4y ago

Rasanya mommy ni blm bersalin..so xde susu lg utk sapu....

Saya pernah kena macam tu berapa kali, salah satunya luka sebab kena gigi anak masa anak menyusu... Saya pakai minyak Habatus Sauda je... Tak lebih dari seminggu Alhamdulillah sihat...

Try yg ni.. Bleh sapu jgk wlupn blum menyusukn anak lg.. Nnt bleh gune jgk klu BF nnt.. Sy gune yg ni mse dlm pregnant lg sampai la skang ank umo 4bln fully BF

4y ago

Wah ok sis btw saya pakai yg ni jugak serap elok dalam kulit

Kalau boleh sebenarnya jangan garu2 sbb nanti akan berbekas dan luka. Kena bersihkan guna kain lembab je. Kadang2 sbb pembawakan kalau tak elok2.

Try guna tuala panas utk matikan gatal dan kerak sume tu..