Dont want to eat

My son almost 1y 2m but he dont want to eat. He will eat about 2-3 mouth only. He still bf. Is it normal or not?

18 Balas

Macam anak saya juga , dari start 10 bulan tak nak makan . sampai lah setahun , menyusu 100% . tp ni semua musimm mereka 😂 jgn risau . tp kena usaha juga k . actully baby bukan tak nak makan , cuma TAK PANDAI makan . saya dulu suap anak je dia muntah , silapnya saya ialah terus tak suap lg , sebenarnya itu bukan muntah muak atau apa , itu cara baby belajar untuk makan . kena tau beza GAGGING DAN CHOKING ok mama .. uols boleh search kat goggle ya . tips untuk mama : Pastikan baby tak minum susu sebelum makan . biar dia lapar . ❤️

My daughter is 1y3m. Not a big eater. She doesnt want to have breakfast. Her 1st main meal is only at 4pm. Earlier than that, she wont finish her food. Only 2-3 mouthful. Before 4pm, i will give her finger foods and fruits. Milk etc. 1 hour before her meal, i wont give her anything to eat. I pursuade her to eat 8 big spoon. Enjoys chicken soup most of the time. Her dinner is only at 10pm. She likes to eat late. But before that, of course i will give buns etc. To eat. She enjoys to eat fruit.

Anak saya pun sama 1y 2m.. Mula2 mcm tuh tak nak makan.. Pastu try sup ayam .. Dia makan berselera.. Sekarang asyik makan itu jelah sebab itu jer dia nak makan .. Nanti dah agak2 tak nak makan dah sup ayam baru saya tukar ke menu lain 😅 .. Dah few times juga jadi begini.. Kalau dah start tak nak makan saya akan berbalik kepada menu sup ayam .. Confrim dia makan banyak 😂

my son pun same 1y2m..sblm ni sy buat menu sama dia xnak makan. tp lepas tukar2 menu harian dia makan elok je. mcm kite la kan bosan jgk mknn sama je. tp ade jgk kadang2 dia mkn sikit je. atas mood dia jgk.

sama macam anak i sis 100% susu saja then kalau makan sikit ja now 1y2m berat baru 8kg ☹️ i dah tukar2 menu dh hmm rasa down kdg2 bila anak kita dibanding dgn org lain . ad yg cakap kenapa kecik bdn dia apa smua ☹️

5mo ago

smelah sis,ank sy 7kg gegirl.kdg2 stress xthu nk bg ank selera mkn cmner.dye mkn jee..pg tghri mlm.kdg bg biskut buah lgiii..tp mkn tu x byk dah oerut dye bknnye besar kdg tu mcm nk muntah..nt nk kne jpe meksi lg kt kk stresss umindyee jahahaha an

ank Sy sthn 2bln..mkn skt2 je..kdg2 klu Sy suap dia mkn skt..kdg2 dia mkn sndri pas2 dh boring dia main2 dgn nsi dia..sbar je lh..kena selalu bg nsi ,Mee goreng,bihun..bnda yg berbeza..xsmstnya nsi..

Not a normal. Please allow messy eating. Make him comfortable with food. Dont make him stress, no gadget, dont forces him to eat.

anak sy mkn dkt rumah kurang wlaupun mcam2 tp klau mkn dkt luar dkt restoran kedai makan berselera main. bijak ini budak. hahaha klau bpk kaya takpe🤣

1y ago

samalah anak saya pon. bila keluar berjalan baru berselera nak makan. sabor je la. Mommy Daddy memang 'kaya' pon.. 😂😆

sama anak saya wlaupun berat dekat 12kg tp mknnya skit je...hrini mkn menu tu, esoknya xnak mkn..pening pikir nk msak apa untuk dia

Try to give your child different meal everyday . For me it is normal if they got boring with their food 😁