Kencing Kotor

Smlm doctor g tau kene kencing kotor.. Ade x cara2 atau nasihat utk elakkan jankitan.. Padahal sebelum n selepas dah cuci.. Atau ade x y gunakan ape2 sabun pencuci victim.. Sy x penah pakai sebb penah pakai n jadi gatal.. ? Tolong kasi pencerahan.. #orgbrkahwin

16 Balas

Bykkn minum air putih..teruskan minum ubat Ural dan antibiotik yg dktr bg tu..kncg kotor bukn dr mslh luarn bhgian intim jd tak perlu pakai pncuci vagina pun..klu ada rsa gatal bilas dgn air suam da ckup dan pastikan lpas buang air kecil atau besar pastikan lap kering area vagina utk elakkn jngkitan kuman..pglman sya sllu kena kncing kotor sbb sya suka tahan kencing😂 ..sis kena jaga pmknn elakkn minuman manis..😉

5y ago

Ok baik thanks ye sudi komen😘👍

Minum air banyak2, ada orang kata minum barli pun boleh tlg. Tapi x perlu pakai pencuci miss v tu sbb dia akan neutral kan ph miss v kita, so akan lebih cepat kena jangkitan. Doktor pun tak galakkan. Badan kita ada mekanisme tersendiri untuk melindungi diri kita daripada jangkitan.

Minum air banyak sis. Saya dari awal kandungan sampai trimester ke2 asyik kencing kotor. Sampai kena refer pakar. Scan buah pinggang n pundi kencing. Alhamdulillah tak ada apa. Cuma kena banyak minum air kosong n time buat urine tu ambil yang tengah2.

Mnum air putih byk2, jgn tahan kencing, ubat oral tu klau ade minum je, vagina just wash mcm biasa xpyh pkai pencuci pape lebih better guna air je atau bleh guna air garam @ air rebusan sireh kalau vagina tu rse gatal.

5y ago

Yes bleh dear, sbb garam bleh singkir bakteria penyebab bau n gatal di vagina..air rebusan sireh pn boleh to leceh nk merebus lah

Sy sll cci pkai air rbusn sireh suam2.. pstu minum air ksong byk2. Sy ada amalkan forever nectr jgk..sjk mnum xder da kncing ktor. Ritu teruk sgt xsmpai smnit dok ulg kuar msuk tnds smpai nnges2..

mnum i ksong byk.. i barli ke n jus yg wt sdri.. elak kn mnum kopi, teh, milo, cholate, n laen2.. bykkn mnum i kosong n jus.. yg gtal sis blh guna i garam suam cmpur sirh.. bsuh miss v tu..

5y ago

Thanks for info sis👍

Elakkan sbrg pencuci. Just basuh guna air suam atau air garam. Kerap tukar pantiliner dan seluar dalam. Lap kering bwh tu dulu dan bykkan minum air masak kurangkan minuman/makanan manis.

5y ago

Sy sokong! Jgn pakai sebarang pencuci. Sbb vagina kite ade bacteria yg baik utk vagina kite.

Minum air masak byk2. Kalau dh 2nd trimester boleh minum air kelapa muda without gula. Alhamdulillah sepanjang preggy xpenah kne kencing kotor.

minum air bebanyak and barli klu apa apa masalah kt poen tu mcm gatai ke, cuci guna air suam or air garam ja, nk rebus daun sireh ke terpulang

5y ago

Thanks sis untuk nasihat

Mnum air kosong bebnyak .. Kurangkn manis .tu jer .xprlu la beli ubt pncuci miss V. .