Cadangan jenama makanan bayi 6 bulan yang terbaik

Boleh ke cadangkan jenama makanan bayi yang sesuai untuk 6 bulan. Terima kasih 🥰

6 Balas

Saya start 5 bulan (atas kebenaran doctor) dengan puree buah buahan dulu. Sekali sehari, makan untuk bagi rasa sahaja. Start 6 bulan saya dah bagi makanan bertexture & guna konsep BLW. Tak pernah bagi bubur tapis semua tu. Alhamdulillah skrg 9 bulan, baby saya big eater, makan dah macam org dewasa, cuma makanan dia no salt no sugar la. Rasanya mommy kena banyak membaca untuk persediaan baby makan. Lepas tu boleh decide lah nak buat baby led weaning (BLW) ke, smart spoon feed ke, traditional ke. Bergantung kepada lifestyle & kesesuaian mommy. Kalau baby ada allergy, kena buat 4 days rule untuk kenal pasti baby allergy ke tak. Kalau tak ada any allergy, tak payah 4 days pun boleh. Yang penting baby meals kita buat complete meal. Ada carbo, protein, vege, fruits jgn lupa. Ada yang cakap kenalkan bubur kosong blend dulu kononnya untuk elak picky eater, tapi so far pengalaman saya start dengan buah baby elok je makan. So bergantung pada mommy nak start yg mana dulu.

1y ago

Picky eater juga boleh terjadi jika kita tak pelbagaikan makanan anak.

Baby saya start 5 month plus tp doc yang appv kan. Saya bg puree buah dulu, beli yg heinz tu. Bg rasa sikit2 buar tastebuds start. Then 6 mth sy bagi cerelac. Ada byk perisa. Dah biasa makan semua, now baru buat bubur ayam carrot and all. Saya blend tp tak la hancur sgt. Baby sy suka mkn. Now dah 7 mth. Saya bg rice cracker perisa apple sama untuk dia kunyah2. Alhamdullilah bkn picky eater. Food now saya tumis dgn olive oil and garlic, baru blend. Bg rasa sedap sikit.

1y ago

Ohhh mommy buat macamtu ya terima kasih 😍😍

6 bulan elok start dgn bubur kosong dulu. boleh folo fb happy baby food malaysia. sana byk mommy2 share resipi. kalau ig boleh folo: izatyroslan, lovelittletummy. byk resipi yg guna real food.

1y ago

Terima kasih mommy 😍😍

InshaAllah nanti saya baca tentang pemakanan baby ni. Terima kasih tips nya mommy ☺️☺️

1. Izzly 2. Adhwa baby food 3. Fawwaz

bubur kosong dahulu